*Fotoğraf: ORÇEV
Ordu'nun Fatsa ilçesi Bahçeler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi ÇED süreci tamamlanmadan maden genişletme faaliyeti için ağaç kesimi yapmaya devam ediyor. Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Ünye Orman İşletme Müdürlüğü'nün şirket lehine ağaç kesim ihalesinin usulsüz olduğunu belirterek, parti, sendika, dernek temsilcileri ve yöre halkıyla birlikte ağaç kesimini protesto ettiler.
Evrensel'in haberine göre, basın açıklamasına CHP, Emek Partisi, Sol Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TKP, BBP, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, TİP, ADD, Eğitim-İş, Tüm Köy Sen de katılarak destek verdi.
Basın açıklamasını okuyan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, 11 Mart'ta alana gelip usulsüz ihale ve ağaç kesimini protesto ettiklerini bunun üzerine ağaç kesiminin durdurulduğunu ancak dün yeniden kesime başlandığını belirtti.
TIKLAYIN - Fatsa'da maden şirketi ağaç kesiyor
"Kesim usülsüz"
Maden şirketinin çalışma süresinin bittiğini ifade eden Gönül, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden gelen 18.02.2021 tarih ve 314345 sayılı yazıda “Geçici Faaliyet Belgesini” 27.01.2021 tarihinde bittiğini belirtirken yeni belgenin verildiği yazmamaktadır. Yani şu anki çalışma alanında da çalışma izni yoktur" dedi.
Gönül, Ünye Orman İşletme Müdürlüğünün, Altıntepe Maden Şirketinin faaliyetine dair "ÇED olumlu" kararına dayanarak ihale yapmayı ve ağaç kesmeyi sürdürdüğünü belirterek, faaliyet izni biten şirkete yönelik bu çalışmanın hukuksuz olduğunu dile getirdi.
Açıklamada, bu şartlar altında ağaç kesiminin suç olduğu hatırlatıldı ve bölge halkının ormanları ve doğayı korumaya devam edeceği vurgulandı.
#Fatsa'da çalışma izni bitmesine rağmen maden alanın genişletmek için dün ağaç kesimine başlanan bölgede toplanan köylü ve STK'lar basın açıklaması yaptı
— Karadeniz İsyandadır (@karadenizisyan) March 30, 2021
Açıklamada " Ağaç kesiminin suç olduğu hatırlatılarak, bölge halkının ormanları ve doğayı korumaya devam edeceği vurgulandı pic.twitter.com/9r2IxCt0Eg
"Bırakın bu kıyımı"
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği yöneticisi Nur Hilal Gündüz ise, durdurma kararına rağmen ağaç kesiminin devam ettiğini söyledi. Kesimin usulsüz olduğunu ifade eden Gündüz şöyle devam etti:
"Doğal orman örtüsünün yok edilmesi, ilimizde son yıllarda yaşanan kuraklık riskini daha da etkileyecektir. Ayrıca sel ve heyelan tehdidi altında olan yöremizde, ormanlık alanların kesimi felaketlere yol açacaktır”
"Kesim alanındaki ağaçların çoğunluğu kestane ağacı. Dolayısıyla arıcılık ve diğer ekonomik faaliyetler olumsuz etkilenecek. Ağaç kesimi istenen bölgede köylülerin su kaynakları bulunuyor. Bu yüzden durun artık. Bırakın bu kıyımı. Fatsa’yı yönetenler, artık halkın sesini duyun. Yıkılan her bir ağaç geleceğimizdir, nefesimizdir. Nefesimizi kesmeyin."
"Sesimizi duysunlar"
Bahçeler Köyü sakinlerinden Havva İnan da kesime tepki gösterdi. Köylerini çok sevdiklerini ve bundan kaynaklı ormandan tek bir dal kesmediklerini dile getiren İnan, "Doğamız olmadığı zaman bizim de burada yaşamamızın bir anlamı yok. Orman kesmeye müsaade edenler kendilerini bizim yerimize koysunlar. Gelip burada yaşayabilirler mi? Bir ağaç kesildiği zaman bizim canımız gidiyor. Sesimizi duysunlar” diye seslendi.
Alandaki açıklamanın ardından Fatsa Orman İşletme Şefliği önünde de bir açıklama yapıldı. Açılan davanın devam ettiğine dair belge ile ve şirketin çalışma süresinin bittiğini belirten belge teslim edildi.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, daha önce bölgede inceleme yaparak ağaçların numaralandırıldığını, maden sahasını genişletmek için çalışmalar yapıldığını açıklamıştı.
(SO)