Maden Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada Ermenek'te madende 18 işçinin mahsur kaldığı su baskının daha önce çalışılmış, eski imalatlarda biriken 10 bin metreküp suyun dolmasıyla olduğunu açıkladı.
Eski Maden Mühendisleri Başkanı Mehmet Torun, "Madenin planı elimde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), burada 2000'li yıllarda çalışan maden firmasının su biriken ve kazaya neden olan eski imalatı plana işlememiş" dedi.
Başka bir firma eski imalat bırakmış
bianet'e konuşan Torun, MİGEM ve madende kontrol yapmayan şirketin bu ihmalden sorumlu olduğunu belirtti.
"Başka bir maden firması 2000'li yıllarda burada çalışmış, işi bittikten sonra boş kalan yeri bırakıp gitmiş. Burası da zaman içinde ya yağmur suyu ya da yeraltı suyu ile dolmuş. Söz konusu olayda da işçiler bu alana yakın mesafede çalıştığı için 10 bin metreküplük su patlamış.
MİGEM işlememiş
"Buradaki en ilginç olan kısım, maden işletmeleri her sene ne kadar kömür çıkardığını, eski imalat yerlerini Enerji Bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) bildirmek zorunda. Yani müdürlük bunun arşivini tutar. Bu eski imalat yerlerini maden planlarına işler. Başka bir maden işletmesine bu alanı kiraladığında bu planı verir. Ancak şu anda söz konusu madenin planı elimde ve 18 işçinin mahsur kaldığı yerim eski imalat olduğu işlenmemiş. Bu büyük bir ihmal. Bunların hepsi havza madenciliğinin sonuçları.
"Madenlerin sahibi devlet yapması gereken görevi yapmamış. Maden İşleri Genel Müdürlüğü bunu işlememiş. Şirket de zaten para hırsıyla, maliyetten kaçınmak için sondaj yapmamış. Yani burada hem devlet hem şirket sorumludur."
Havza madenciliği şart
Maden Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, havza madenciliği yapılmamasının böyle sonuçlar doğurduğunu söyledi:
"Havza madenciliği yapılmadığı için, ocaklarda yapılan üretimle mücavir alanlarda daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceği bilinmeden planlama ve üretim gerçekleştirilmektedir. Ermenek‘te meydana gelen kaza da havza madenciliği yapılmamasının bir sonucudur.
"Havza madenciliği, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelmektedir. Aynı havzada farklı firmaların, değişik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek şekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma‘da, Elbistan‘da ve son olarak Ermenek‘te yaşanan facialar gelecekte de yaşanabilecektir. Dolayısı ile kazanın ve kaybedilen canların en büyük sorumluluğu MİGEM‘e aittir."
Rödovans ve taşeron kalkmalı
Açıklamada, madende üç ayrı firmanın rödovans sistemi ile çalıştığı belirtilerek rodövans ve taşeronlaşma uygulamalarına acilen iptal edilmesi gerektiği belirtildi. (NV)