"Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın ilk bölümü Meclis'te kabul edildi. Görüşmeler bugün devam ediyor.
* Madencilik yapılması ve ruhsatlandırma işlemleri ruhsat verilmiş alanlarda kazanılmış haklar korunarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kısıtlanabilecek.
* Devlet ormanları içinde yapılacak maden arama ve işletme faaliyetleriyle ilgili olarak Orman Kanunu hükümleri uygulanacak.
* Yaban hayatını koruma ve geliştirme sahalarında maden arama ve işletme faaliyetlerine çevresel etki değerlendirme raporunda belirlenen esaslar dahilinde izin verilecek.
* İçme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 1000-2000 metre mesafe genişliğindeki şeritte, galeri usulü patlama yapılmaması ve alıcı ortama arıtma yapılmadan doğrudan su deşarj edilmemesi şartıyla madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek.
* Maden üretim faaliyetleriyle, bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için iş yeri açma ve çalışma ruhsatları il özel idareleri tarafından verilecek. İmar alanları içinde kalan madencilik faaliyetleri ise ilgili yerel merciden izin alınarak yapılabilecek.
* İşletme projesine aykırı faaliyette bulunulması ve faaliyetlerin can ve mal güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturulduğunun tespit edilmesi durumunda maden üretimine yönelik faaliyetler durdurulacak.
* Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş alanlar ihale yoluyla aramalara açılacak.
* Yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmelerle, en az 15 işçi çalıştıran açık işletmeler asgari bir maden mühendisini daimi olarak istihdam etmek zorunda olacak.
Görüşmeler
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Cemaleddin Uslu, madencilerin çalışmalarını kolaylaştıracak hiçbir çalışma yapılmadığını öne sürdü. Komisyonlarda belirtilen görüşlerin dikkate alınmadığını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Mehmet Ali Susam çevrenin unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Nezir Karabaş madenlerin tüm toplumun ortak malı olduğunu ifade etti. Madencilik çalışmaları sırasında çevre, tarım ve insan sağlığının dikkate alınmadığını öne süren Karabaş, "Hükümet, bu zenginlikleri satarak, iki yakası bir araya gelmeyen bütçeyi kurtarmaya çalışıyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2003'e göre altın üretiminin üç kat arttığını, 2009'da 102 milyon ton kömür kullanıldığını, bunun 81 milyon tonunun yerli kömür olduğunu belirtti.
Kazdağları uyarısı
Yeşiller Partisi, Zeyt,incilik Kanunu'nda öngörülen değişiklikle zeytinlik alanlarında madenciliğe izin verileceğini söyledi. Kazdağları'nın altın madenciliğinin yarattığı ve yaratacağı tahribatın tehdidi altında olduğunu belirten parti, herkesi düzenlemeye karşı çıkmaya çağırdı. (EÜ/TK)
_____________________________________________________________________________
* Maden mühendisi Mehmet Torun'un değerlendirmesini okumak için tıklayın.