Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), mağduriyetlerine çözüm aramak için eylemde olan ve seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüşe geçen Karaman Ermenek’teki Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma’daki Uyar Madencilik işçilerinin sorunlarının araştırılıp çözülmesi için TBMM’ye teklif sundu.
Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver’in verdiği önerge AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
TIKLAYIN - Maden işçilerinin yürüyüşüne polis engeli
Teklifinin reddedilmesi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Ünver konuşmasına, 2014’te 18 kişinin öldüğü maden faciasında oğlu Tezcan Gökçe’yi yitiren ve yırtık lastik ayakkabılarıyla Türkiye’nin gündemine gelen; geçtiğimiz günlerde ise Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Recep Gökçe’yi anarak başladı.
Ünver, TBMM kürsüsüne, üzerinde “Fakirliğin gözü çıksın, Recep Amca anısına…” yazılı bir afiş astı. Ankara’ya yürüyüşleri engellenen maden işçileriyle ilgili Ünver, “AKP yine patrona kıyak, işçiye dayak yolunu seçti” dedi.
Ünver, maden işçilerinin sesinin duyulmak istenmediğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver'in, Soma ve Ermenek’teki maden işçilerinin sorunlarının araştırılması için verdiği önerge AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi...#MadenciyleYürü pic.twitter.com/0O3XPPj7pf
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) October 14, 2020
"Karaman’ın Ermenek ilçesinde patron tarafından mağdur edilen madencilerin 1 yıldır hak mücadelesi veriyor. Fakat haklarını almak bir yana, işveren tarafından ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları’ gerekçesi ile işten çıkarıldı. İşçi çıkarma yasağının olduğu pandemi sürecinde işçileri işten atan işveren hem kanunu tanımamıştır hem de feshe gösterdiği gerekçeyle toplumun vicdanını sızlatmıştır.
“Seslerinin Ankara’nın sağırlarına duyurabilmek için Soma’dan ve Ermenek’ten Ankara’ya doğru yürümek istediler. Ama iktidar yine korktu ve yine yolları kapattı. Aylardır emekçinin feryadını duymayan iktidar yüzlerce jandarmayı Ermenek'te Cenne kömür havzasına yığdı. Madenci kardeşlerimize ve ailelerine copla, biber gazıyla müdahale ettiler, yaralananlar oldu. Emekçiye yapılan bu muameleyi kınıyorum.
“Tüm iktidar yetkilileri işçinin, emekçinin bu feryadına kulak tıkamış durumda. Güya hepimiz aynı ülkenin eşit yurttaşıyız ama kimisi sarayına günlük 10 milyon lira harcarken kimisi de cebinde ekmek parası olmadığı için evine utanarak gidiyor. Aslında utanması gereken evine ekmek götüremeyen, çocuğunun istediğini alamayan emekçi kardeşim değil ülkeyi yönetenlerdir.”
İşçilerin bekleyişi sürüyor
Öte yandan Ankara'ya yürüyüşleri engellenen Ermenek ve Somalı maden işçilerinin bekleyişi üçüncü gününde de devam ediyor. Saldırı ve polis ablukasına karşın Karaman ve Manisa Valileri'nin 12 Ekim'de sürece dahil olarak, Enerji Bakanlığı ile görüşme zemini hazırlayacaklarını ifade etmelerinin ardından Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Ankara'dan gelecek haberi beklediklerini duyurdu.
İşçiler de hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.Madenciler, "Hak aramak suçsa bu suçu işleyeceğiz" dedi.
Soma Uyar Maden Direnişçileri TKİ'ye sesleniyor: Hakkımızı Öde! #MadenciyleYürü https://t.co/pxx0A223Dr
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) October 14, 2020
Sarıkaya: verilen sözler tutulmadı
2007'de dinamit patlaması sonucu iki bacağını kaybeden ve tazminat hakkı için Soma'da direnen işçilerden İdris Sarıkaya, 2008'de hukuki süreci başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Davayı kazandık ama geçen süre içerisinde alacaklarımızı tahsil edemedik. Bu konuyla ilgili sözler verildi, 2015 yılında Meclise gittik, sorunun çözüleceği söylendi ama çözülmedi. Biz yıllardan beri, hukuki olarak kazandığımız tazminatların ödenmesini istiyoruz.
"Yürüyüş öncesi Kaymakamlık önünde açıklama yaptık. Ancak sonrasında orada bekletildik. Vekiller devreye girdi, kaymakamla görüşmeler yapıldı. 301 şehitliğine kadar yürümek istedik. Pankartsız ve baretsiz şekilde mezarlığa yürüdük. Bu kez mezarlıkta 5 saat kadar gözlem altında tutulduk.
"Valilik bu işin masada çözülmesi için Bakanlıkla görüşme yapacağını söyledi. Soma'dan Manisa'ya 5 kişilik heyet gitti. Konunun masada çözülebileceği dile getirildi. Şu an jandarma ve polis gözetiminde şehitlikte bekletiliyoruz. Uyar işçisi olarak kararlıyız. Ölmek var dönmek yok diyoruz. Resmi bir kurumdan sizin sorununuzu çözeceğiz diye bir açıklama yapılırsa, o zaman eylemimize son veririz." (HA)