Anayasa Mahkemesi'nin askerlerin örgütlü suçlarla ilgili sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili düzenlemeyi iptal eden kararını değerlendiren Devlet Bakanı Egemen Bağış, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını çok beklemiyordum. Avrupa Birliği standartlarına yükselmede bir gecikme yaratacaktır" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de kararla ilgili Tasvip etmiyoruz, doğru olmamıştır" diye konuştu.
Bağış: Anayasa Türkiye'yi geri çekiyor
Bağış, sorununun mevcut anayasadan kaynaklandığını söyledi, ama AKP'nin anayasa değişikliği için ne yaptığına dair bilgi vermedi.
NTV'de Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtlayan Bağış şöyle konuştu:
"Anayasa Mahkemesi üyelerinin, oy birliği ile aldığı karar, tabii ki hoşumuza gitmese de saygı duymamız gereken bir karar. Ama bu kararın bize verdiği çok açık ve net bir mesaj vardır. O da Türkiye'nin anayasa reformuna ihtiyaç duyduğudur. Mevcut Anayasa, mıknatıs gibi Türkiyeyi geriye çekiyor. Anayasa'nın değişmesini, eski ve şimdiki cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, muhalefet ve iktidar söylüyor. Bütün partiler bir Anayasa taslağı hazırlasın. AK Parti olarak bizim Anayasa'nın değişmesi konusundaki düşüncelerimiz ortadadır. Gelecek nesiller, Türkiye'nin demokratikleşmesini, şeffaflaşmasını ve çağdaşlaşmasını geciktirenleri ayıplayacaktır. El ele verip yeni Anayasa kavuşalım. Ancak muhalefet tavrını sürdürürse biz de halka gideriz."
Çelik: Karar bağlayıcı, doğruluğu tartışılır
Balkaç'ın konuştuğu diğer ad, Çelik de şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi'nin kararı bağlayıcıdır. Ama doğruluğu tartışılır. Karar beni şahsen memnun etmedi, halkı da memnun ettiğini sanmıyorum. Tasvip etmiyoruz, doğru olmamıştır. Anayasa Mahkemesi'nden farklı bir karar bekliyordum. Zamanlaması da çok ilginç oldu. 'Balyoz' operasyonu çıktı, arkasından da 'pat' diye böyle bir şey çıktı. Sivil yargıdan kimsenin korkmaması gerekiyor. TSK'yi şaibelerden kurtarmak gerekiyor."
Karar ne diyor?
Anayasa Mahkemesi, dün (21 Ocak) verdiği kararla, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapılan değişikliği kaldırmış oldu.
Böylece, askeri mahkemelerin yetki alanı, Anayasa'nın 145. maddesindeki genişliğine geri dönmüş oldu.
Bu kararın süren birçok soruşturma ve davayı etkilemesi bekleniyor.
Bunların arasında, görevdeki askerlerin de soruşturulduğu Egenekon davasıyla bağlantılı soruşturmalar, Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı JİTEM davası, askeri mahkemenin yeniden sivil mahkemeye gönderdiği Şemdinli davası da bulunuyor. (TK)