Filistin Kalkınma ve Medya Özgürlükleri Merkezi (MADA), sosyal medyada Filistin'deki kadın gazetecilerin haklarının korunması konusunda “Kadın gazetecilerin hakları korunmalıdır” başlığıyla bir medya kampanyası başlattı.
Sosyal medya aracılığıyla başlatılan kampanya, kadın gazetecilerin çalışmaları sırasında karşılaştıkları suistimallere ve ihlallere ışık tutmayı, çalıştıkları çevrenin gerçekliğini tanımlamayı ve özellikle bazı mesleklerin profilini çıkararak, bunun çalışan toplam kadın gazeteci sayısı üzerindeki etkilerini (erkek gazetecilerle karşılaştırıldığında) araştırmayı amaçlıyor.
Kadın gazetecilerde işsizlik oranı daha fazla
Bunun yanı sıra, üniversitelerin medya bölümlerinden mezun olan kadın öğrenci sayısının erkek öğrencilerden fazla olduğunun altını çiziyor.
Kampanya MADA’nin toplam Filistinli Gazeteciler Sendika üyesi sayısının %29.3unu oluşturan, %33.3ü Filistin Merkez Bürosu 2017 istatistiklerine göre, Batı Şeria'da editoryal pozisyonlarda bulunan kadın gazetecilerin haklarını savunma çabasının bir parçası.
Bu istatistiklerin yanı sıra, kadın gazetecilerin işsizlik oranı % 75 iken, erkek gazetecilerin işsizlik oranı aynı kaynağa göre % 47 olarak belirtiliyor.
Kampanya, kadın gazetecilerin çalışma sırasında, erkek gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları mermiyle hedef alınma, fiziksel yaralanma, tutuklanma, kovuşturma gibi aynı risk ve zorluklara maruz kaldığına da vurgu yapıyor.
Ayrıca, kadınların hâkim toplum kültürüyle bağlantılı olarak ayrımcılığa, diğer ihlallere ve zorluklara maruz kaldıklarının da altını çiziyor.
MADA hakkında 2006 yılında kurulan, Ramallah'taki merkezine kayıtlı, bağımsız, hükümet dışı ve kar amacı gütmeyen bir kuruldu. Merkez, Filistin medyasını geliştirmek, medya özgürlüklerini ve ifade özgürlüğünü teşvik etmek ve savunmak için Filistin topraklarında faaliyet gösteriyor. |
(RA/EMK)