*Fotoğraf: AA/arşiv
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede üç aydır yoğun protestolara, grevlere ve sendikaların tepkisine neden olan yasayı imzaladı.
Anayasa Konseyi, dün (15 Nisan) günü yasanın emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran esas maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.
TIKLAYIN-Fransa | Konsey emeklilik yasasını onayladı, halk sokaklara döküldü
DW Türkçenin haberine göre; Macron dün yaptığı açıklamada "Rotadan sapmak yok" derken, Başbakan Elisabeth Borne kararın ardından "Kazanan ya da kaybeden yok" şeklinde bir tweet attı.
Macron'a göre; 2030 yılına kadar yıllık 13,5 milyar euroya ulaşacağı tahmin edilen emeklilik bütçesindeki açık, söz konusu reformu gerekli kılıyor.
TIKLAYIN-Fransa'da yüzbinler 'emeklilik reformunu' protesto etti
Ne olmuştu?
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta yeni "emeklilik reformu" kapsamında emeklilik yaşının 64'e çıkaracaklarını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan düzenlemenin içeriği hakkında bilgi veren Borne, emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e ulaşacağını aktardı.
Hükümetin planı, muhalefetin tepkisiyle karşılaştı.
2022'deki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Boyun Eğmeyen Fransa partili Jean-Luc Melenchon, Twitter hesabından, hükümetin duyurduğu emeklilik reformunu "ciddi sosyal gerileme" olarak değerlendirdi.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik vekili Marine Le Pen de Twitter'da, "Fransızlar, bu haksız reformu engellemek için tüm kararlılığımıza güvenebilirler" yazdı.
(RT)