Maçka yemekhanesi önünde 26 Kasım Pazartesi günü saat 12.30’da Asistan Dayanışma Şenliği yapılacak.
Azami süre uygulaması geri çekilene, işten çıkartılanlar işe iade edilene ve 33/a kadrosuna geçişlerin önü açılana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen İTÜ’lü araştırma görevlileri 26 Kasım’da tüm üniversite bileşenlerini davet ettikleri Asistan Dayanışma Şenliği düzenliyor.
15 Ekim'de yaptıkları Dayanışma Şenliği sonrası Rektörlük binası önünde kurdukları direniş ve dayanışma çadırında eylemlerini sürdüren araştırma görevlilerinin 15 Kasım’da kampüs içinde yaptıkları eyleme öğrenciler, öğretim görevlileri ve sendikalar destek vermişti. Eylemler, 18 Kasım'da yapılan sınav boykotuyla devam etti.
İTÜ’de neler oluyor?
İTÜ'de 50-D kadrosuyla çalışan araştırma görevlileri yüksek lisansta üç, doktorada altı yılı tamamlamaları ve mezun olmamaları halinde işten atılıyor. Rektörlük, YÖK’ün bu sürelerle ilgili yayınladığı görüş yazısına dayanarak şimdiye dek 40’tan fazla araştırma görevlisinin işine son verdi.
İTÜ’lü Araştırma Görevlileri hangi kriterlere göre belirlendiği açık olmayan süre kısıtlamasının adaletsiz olduğunu vurgulayarak, 33-A kadrosuna geçiş hakkı tanınmasını istiyor.
33-A kadrosuna geçişleri sağlamada tamamen yetkiye sahip olan İTÜ Rektörlüğü, 7 Kasım’da yapılan Yönetim Kurulu toplantısında 50-D kadrosundan 33-A kadrosuna geçiş kriterlerini belirledi. Asistanlar bu kriterlerin kazanılmış hakları hiçe saydığını ve bu kriterlere göre 400’ün üzerinde araştırma görevlisinin işten çıkarılacağını belirtiyor.
İTÜ’lü Araştırma Görevlileri, Yeni YÖK yasa tasarısı önerisini üniversiteleri şirketleştireceği ve üniversitede güvencesiz çalışmaya yol açacağı nedeniyle eleştirerek “İTÜ’de yaşanılanlar yeni YÖK yasasının provası” diyor.