Macaristan'da üniversite öğrencileri, hükümetin geçtiğimiz hafta açıklanan üniversitelere yapılacak devlet ödeneğini azaltma kararına karşı çıktı.
Macaristan hükümeti 2013 bütçe görüşmelerinin son günlerinde devlet ödeneği sağlanacak üniversite öğrencisi sayısının azalmasına karar verdi. Buna göre 2010'da 56 bin, bu yıl 34 bin üniversiteliye ödenek sağlanırken gelecek öğretim yılında bu sayı 10 bine inecek.
Karara tepki gösteren öğrenci grupları geçtiğimiz hafta içi Budapeşte'de binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenledi. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'nde başlayan yürüyüşle köprüleri trafiğe kapatan öğrenciler Maliye Bakanlığı önünde "Harçlara Hayır", "Bizimleysen korna çal" sloganları atarak yetkililerin onlarla görüşmesini istedi. Eğitim Bakanı Rozsa Hoffman'ın istifasını da isteyen öğrenciler daha sona Parlamento binasına yöneldi. Gösterilerde başbakan Victor Orban'ın partisi Fidesz'in muhalefette olduğu 2007 ve 2008 yılında yaptığı harç karşıtı konuşmaların görüntüleri de gösterildi.
Öğrenciler bütçe görüşmelerinden önce kesintinin duyurulmadığını ve öğrenci örgütleriyle görüşülmeden bu kararın alındığını söyledi.
Demokrasinin arkasına gizlenmiş diktatörlük
Reuters'e konuşan mühendislik öğrencisi Balazs Tahi-Toht "En büyük problem, demokrasinin arkasına gizlenen diktatör sistem. İnsanlar, kendi ülkelerinin yasaları hakkında söz hakkına sahip değil" dedi.
Budepeşte Corvinus Üniversitesi öğrencisi Zsombor Cseh, üç kız kardeşi olduğunu ve bu karara göre harçları ödemelerinin mümkün gözükmediğini söyledi.
Öğrenciler, devlet ödeneğinin sağlandığı üniversite sayısının 2011'deki haline ulaşmasını; bütçe kesintilerine yapılacak azalmanın durdurulmasını; üniversite özerkliğinin kısıtlanmamasını ve devlet bursu alan öğrencilere belirli bir süre Macaristan'da zorunlu çalışmaları şartı koyan anlaşmanın kaldırılmasını istiyorlar.
* Bu haber The Wall Street Journal ve Reuters'den derlenmiştir.