Türkiye-Ermenistan maçı Bursa'da Türkiye'nin 2-0 galibiyetiyle sona ererken her maç günü kalabalık gruplara ev sahipliği yapan Taksim Meydanı ve ara sokakları tenhaydı.
Maç yayını yapan kafe ve meyhanelerde de sandalyeler boştu. Türkiye'nim attığı iki golün ardından ilk yarı Beyoğlu sokaklarında bayraksız, slogansız ve tezahüratsız sona erdi.
Stadyum dolmadı
İstanbul'da sakin geçen maç atmosferinin Bursa'da nasıl tezahür ettiğini gazeteci Zeynep Erdim'e sorduk.
"Sahadaki iki takımın da Dünya Kupası'na gitme gibi bir umudu yoktu ancak Türkiye-Ermenistan milli maçının sembolik önemi yaklaşık 100 yıldır küs olan iki millet için sonucundan çok daha büyük."
Erdim, biletlerin satışa sunulmadığı ve kısıtlı sayıda davetiyenin dağıtıldığı Türkiye-Ermenistan maçında Bursa Atatürk stadyumunun dolmadığını aktardı.
Kendilerine 'Teksas' adını veren Bursa'nın taraftar grubunun maçın ilk dakikalarında attıkları 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' ve 'Apo'nun piçleri' sloganlarının iki ülke arasındaki dostluk maçına çok da damga vurmadığını söyleyen Erdim bir Ermeni asıllı Türkiye vatandaşının Ermenistan milli takımının forması ile maç izlediğini bildirdi.
"İstanbul'dan maçı izlemeye gelen yaklaşık 10 kişilik Ermeni asıllı yurttaş sonuçla hiç ilgilenmediklerini, sadece Ermenistan takımını görmek için, ve bu maçın bir ilk olduğu için geldiklerini söylediler. İstanbul'dan bir çok arkadaşlarıysa korktukları için Bursa'ya gelmemiş."
FIFA'nın yasağına rağmen Bursa Atatürk Stadı'na Azerbaycan bayraklarıyla girmek isteyen taraftarlar polis tarafından engellendi. Ancak yasaklanan Azerbaycan bayrakları Bursa Atatürk Stadı'nın tribünlerindeydi. Maça girebilmek için bilet bulamayan taraftarlar da tepki gösterdi. Ancak tepkiler kontrol altına alındı. Maçın ardından herhangi bir taşkınlık gösteri yaşanmadı. Seyirciler stadyumu sakin terk ediyor.
"Tarih yazmıyoruz tarih yapıyoruz"
Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, milli maç için bulundukları Bursa'da bir görüşme yaptı.
Konuşulanları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ile Kafkas Dairesi Başkanı Aydın Soysal açıkladı.
İki lider arasındaki görüşmenin olumlu geçtiği belirtilirken, Gül'ün Erivan'a giderek normalleşme sürecini başlattığı ve aynı iradeyi Bursa'ya gelen Sarkisyan'ın da gösterdiği belirtildi.
Halkların önünü açtıklarını belirten Gül'ün, 'Tarih yazmıyoruz tarih yapıyoruz' şeklinde konuştuğu ifade edildi..
Gül'ün, bir sene içinde büyük adımlar atıldığını ve protokolleri kastederek hukuki zeminin hazırlandığını ve bu zeminin üzerinde yürüneceği söylediği belirtildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın da, önemli adımlar atıldığının altını çizdiği, 31 Ağustos'tan sonraki süreçte çok zorlandığını dile getirdiği kaydedildi.
Diasporayı bilgilendirmek amacıyla tura çıktığını söyleyen Sarkisyan, "İzin almak için değil bilgilendirmek içindi. Onların iznini almayacağız sadece bilgi vereceğiz" ' ifadesini kullandı.
Sarkisyan'ın, farklı görüşler olduğunu ancak Ermenistan tarafında olumlu görüşü savunanların sayısının artacağını söylediği belirtildi.
Görüşmede Karabağ konusunun gündeme gelmediği belirtilirken, Gül'ün "Sadece Türkiye ile Ermenistan'ı değil tüm dünyayı ilgilendiren bir süreç" ifadesiyle Karabağ'a atıfta bunduğu kaydedildi. (EZÖ)