İşverenin malları kamyonlarla başka bir yere kaçırmak istediğini fark eden ve fabrikada direniş başlatan Key ve Derden Tekstil fabrikası çalışanı 350 işçiye çevik kuvvet müdahale etti. Biber gazı kullanan çevik kuvvetin saldırısı sonucu bir işçi yaralandı.
İşçiler sendikaya başvurdu ve hukuki süreç başlatıldı. Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) temsilcisi Serpil Kemalbay üç aydır maaş alamayan işçilerin mağduriyetinin çevik kuvvetin saldırıları ve hukukun yavaş işlemesi nedeniyle arttığını söylüyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz sendika temsilcisi bianet’e tekstil işçilerinin yaşadıklarını ve hukuki süreci anlattı.
“Patron çeşitli bahanelerle aylardır maaşları ödemiyordu. İşçiler Cuma günü işyerine geldiklerinde fabrikadaki malların başka bir yere götürülmek üzere kamyonlara yüklendiğini gördüler.”
“İşin olmaması, üretimin durması gibi bir durum söz konusu değil” diyen Kemalbay bu manzaranın işçileri uyandırdığını belirtiyor.
“İşçiler işverenin malları kaçırmaya çalıştığını anlayana kadar dört kamyon çıkartılıyor. İşçiler diğer kamyonların çıkışını engelliyorlar. Cuma gününden Pazartesi gününe kadar fabrikayı terk etmeyen işçiler sendikamıza başvurdular. O güne kadar hukuki bir adım atılmadığı için ancak pazartesi işlemleri başlattık. Tedbir için Salı günü dilekçelerimizle mahkemeye başvurarak patronun malları kaçırdığını belirtik. Ancak tedbir kararı çıkmadı.”
Kemalbay işverenin adliyede de etkili olduğunu düşünüyor.
“Salı günü haciz işlemi oldu. İşçiler ‘resmi görünen bu işlemin aslında planlı olduğunu, işverenin malları kaçırmak için planladığını’ söylüyorlar. ‘İşveren bu malları hacizle fabrikadan çıkartacak, ardından da parasını ödeyerek istediği yere götürecek’ diyorlar."
Bugün işverenin adliyede olduğunu tespit ettiklerini, bu haciz işlemlerinin parasını ödeyerek üretime başka bir yerde devam edeceğini düşündüklerini söyleyen BATİS temsilcisi bunu mahkemeye kanıtlayabilmelerinin önünde engeller olduğunu belirtiyor.
“Direnişteki işçiler bu haczin danışıklı dövüş olduğunu yetkililere anlattılar. Hiç kimse işçileri dinlemedi. Çevik kuvvet getirdiler ve zor kullanarak iş yerinden çıkartacaklarını söylediler. İşçiler iş yerine herhangi bir zarar vermek ve resmi görevlilerin işlerini engellemek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek kendilerini dinleyecek ve sahip çıkacak birilerini aradıklarını söyleyerek protestolarını sürdürdüler.”
Buna rağmen çevik kuvvetin işçilere saldırdığını anlatan Kemalbay biber gazı kullanan çevik kuvvete günlerdir fabrikanın önünde bulunan ve işçileri taciz eden yunusların da katıldığını söyledi.
“Çevik kuvvet işçileri zorla fabrika dışına çıkarttı. Saldırıda bir işçi yaralandı. Haciz işlemleri sabahın 03.00’üne kadar sürdü ve mallar fabrikadan çıkartıldı. Avukat arkadaşımız haciz evraklarını almak için adliyeye gitti ancak bu evraklar kendisine verilmedi.”
Yaralı işçinin sağlık durumun şu an iyi olduğunu ifade eden Kemalbay İşçilerin aleyhine bir durum yaşanıyor. Hukuk sürecinin yavaş işletilmesi, çevik kuvvetin saldırısı da patronu kolluyor”diyor.(BÇ)