TOGO Ayakkabı'da sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve fabrika önünde 12 gündür direnen 35 işçiden 28'i dün gözaltına alındı.
Balgat 10 Nisan Karakolu'na götürülen işçiler, ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakıldılar. Gözaltına alınan işçilerden Sabri Aydın, gözaltı sürecini bianet'e anlattı.
"Sabah 9.30 civarı fabrika önüne gelmiştik. Gözaltına alındık. 'Ne için iş yeri önünde bekliyorsunuz?', 'Neden grev yapıyorsunuz?' gibi sorular sordular. İfadelerimizin ardından hastaneye, sağlık kontrolüne götürüldük ve sonra serbest bırakıldık."
Bir diğer işçi Beyler Aktaş, işçiler gözaltına alınırken Emniyet Müdürü'nün kendilerine "Vali burada durmanızdan rahatsız oluyor" dediğini belirtti.
"Yüzde iki zam teklif etti, dalga geçer gibi"
Birçok şehirde mağazası bulunan TOGO Ayakkabı' da, sendikalı oldukları gerekçesiyle ilk olarak dokuz işçi işten çıkarıldı; ardından 26 işçi de işveren tarafından bir aylığına "izne" çıkartıldı.
16 senedir TOGO Ayakkabı'da çalışan ve işten çıkarılan ilk dokuz işçiden birisi olan Beyler Aktaş, ücretlerinin düşüklüğünden ve çalışma koşullarından ötürü Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) üye olduklarını söylüyor.
"Sabah 8.30'da iş başı yapıyor, 19.45'te işten çıkıyorduk. Aldığımız para 800 lira. Ne ikramiye veriyorlardı, ne de yol parası. Patrona gittik, zam istedik. 'Suya, doğalgaza zam geldi geçinemiyoruz' dedik. Yüzde iki zam teklif etti, dalga geçer gibi."
"Tuvaletlerin kapılarını kilitliyorlardı"
Aktaş, günde iki kez 15 dakikalık mola haklarının olduğunu belirtiyor ve bu zamanlar dışında tuvalete gitmenin dahi yasak olduğunu ifade ediyor.
"İsteseniz de gidemezsiniz. Çünkü tuvaletlerin kapısını kilitliyorlar. Sırf bu yüzden bir arkadaşımız tuvaletini 'altına yapmak' zorunda kalmıştı. Bu yüzden hastalananlar, prostat olanlar dahi var.'
Aktaş işe geri alınana kadar direneceklerini söylüyor. Ve ekliyor: "Bir çift ayakkabı 400 lira, bizim ücretlerimiz 800 lira. Bu bizlere reva mıdır?"
"Bu destekler bize güç veriyor"
İşyeri önünde direnen ve işten çıkartılan tek kadın işçi olan Semiha Yılmaz da işe geri alınana dek direneceklerini söylüyor. Yılmaz, 16 yıldır TOGO Ayakkabı'da çalıştığını ve çay yapmaktan, telefonlara bakmaya kadar birçok işe baktığını belirtiyor.
"Orta bölümün bütün işlerine ben bakıyorum. Patrona zam istediğimizi söyledik. Bize yüzde ikilik bir zamdan bahsetti. Ve 'Beğenmeyen çıkar' dedi."
İşyeri önünde direnmeye başladığı ilk günlerde bu durumu garipsediğini söyleyen Yılmaz, kendilerine destek olmaya gelen insanları gördükçe haklılıklarına olan inancının arttığını belirtiyor.
"Korna çalarak bize destek verenler var. Partiler, sivil toplum örgütleri, öğrenciler bize destek olmak için sık sık buraya geliyor. Bu destekler bizi güç veriyor."
"Bir ay sonra ne olacak bilmiyoruz"
Bir aylık "izne" çıkarılan ve üç çocuk babası olan Yılmaz Deniz ise çalışma saatleri dolduktan sonra, çıkış kapısına yöneldiklerinde bir listeyle karşılaştıklarını belirtiyor.
"Bir liste yapmışlar. Liste de izne çıkarılanların ismi yazıyor. Benim de ismim yazılıydı. Ama bize resmi bir izin kâğıdı vermemişlerdi. Bu durumda üç gün işe gitmezsek yasal olarak çıkartılabilirdik.
Avukatlarımız yardımcı oldular ve evimize bir aylık izne ayrıldığımıza dair resmi bir kâğıt geldi. Bir ay sonra ne olacak bilmiyoruz." (SK/HK)