Meclis'te başlayan 2014 bütçe görüşmelerinde engelli ve yaşlıların evde bakımı için ayrılan ödeneğin arttırılması konuşuluyor; ancak maaş alan kişilere evde bakım hizmeti verilmiyor.
Bunun sonucunda da hastalarda biliçsiz bakım nedeniyle ölümle sonuçlanabilen çeşitli enfeksiyonlar oluşuyor.
Yeni bütçede, 473 bin kişiye bakım giderlerinin karşılanması için aylık asgari ücret tutarında destek sağlanması planlanıyor; bunun bütçeye maliyeti 4,2 milyar.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu veKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi Ümmühan Ünlü, evde bakımın çok zor olduğuna ve ciddi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekerek ailelere eğitimin verilmesinin şart olduğunu belirtti.
"Sağlık görevlileri de yetersiz"
Yurtdışından evde bakım hizmeti almış olan Kuyumcu, Türkiye'de bakım hizmetlerinin çok geride olduğunu belirterek yatalak babası ile ilgili yaşadığı süreci şöyle anlattı:
"Babam şeker hastalığına bağlı olarak beyin kanaması geçirerek felç oldu. Rize'de yaşıyor , hareket yaptıracak fizyoterapist bulamadık. Ev temiz olmasına rağmen sondasından dolayı sürekli enfeksiyon kapmaya başladı. Hastanelerde iyi sonda takamıyorlar. Sağlık liselerinde yetişen sağlık görevlilerine bu eğitimler iyi verilmiyor. Beslenme düzeni ile ilgili yatalak hastalara program çıkartılmıyor.
"Ben eğitim aldığım için babamın bakımını yapınca sorun olmuyordu ancak ben ayrıldığımda sıkıntılar başlıyor ve hastaneye yatırılmak zorunda kalıyordu. Yatak yaraları başlamıştı, bunları önlemek için pahalı pomatlar var; ancak devlet bunu ödemiyor. Sonuç olarak yatalak hastalar enfeksiyona bağlı ölümler yaşıyor. Babam da enfeksiyona bağlı olarak kangren oldu bacakları kesilmesine rağmen yaşamını yitirdi."
"Eğitim vermeden maaş vermek eksik"
Kuyumcu, hükümetin bakım ücreti uygulaması getirmesini desteklediklerini ancak evde bakım yapan hasta yakınlarına eğitim verilmesinin şart olduğuna dikkat çekiyor.
"Aile ve Soysal Politikalar Bakanı'na bizzat bir dosya hazırlayıp vererek evde bakım hizmet maaşı verilen kişilere bakıcılık eğitimi verilmelisi gerektiğini söyledim. Çünkü sondanın temiz kalması, tak takılması, ilaçların nasıl verileceği, hastaların yatak yarası olmaması için pozisyonlarının değiştirilmesi gibi eğitimler şart."
"Yatak yaraları çok ciddi sorun"
Yüksekokulda evde hasta bakım programı kapsamında eğitim verdiklerini söyleyen Ümmühan Ünlü, evde bakım hizmetinin çok tartışılan ve hala çözüm bulunamayan bir konu olduğunu söyledi.
"Ailelere eğitim çözümün önemli bir parçası, çünkü aileler bilinçlendikçe hastaların yaşam kalitesi artıyor. Maalesef, ailelere tek tek ulaşarak verilen bir eğitim yok. Bu yüzden de sık sık idrar yolları enfeksiyonları yaşanıyor, yatak yaraları çok ciddi enfeksiyon yaratıyor ve yamalama denen doku değişimi yapmak mecburiyetinde kalınıyor." (NV)