*Fotoğraf: SES Amed
Amed Sağlık Platformu, sağlık çalışanları arasında “ayrımcılık” tartışmalarına neden olan hekimlere ve hemşirelere ek gösterge zammını protesto etti.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, “Meclisten geçen yasa tasarısı ile iktidarın sağlık alanına bakışını net olarak bir kez daha gördük” dedi.
"Sağlık ekip işidir"
“Hekim ve hekim dışı çalışan ayrımı yapılmasının iş barışını bozduğunu” vurgulayan Ok Orak, şunları söyledi:
“Yıllardır verdiğimiz mücadelemizde sağlık alanının bir ekip işi olduğunu, tüm sağlık emekçilerinin insanca yaşayacak ücretler alması gerektiğinin söylüyoruz. Emeğimizin gücü, örgütlü mücadelemizin kararlığı sağlık bütçe görüşmelerine yansıdı.
Ancak sağlık emek meslek örgütlerinin önerileri alınmadan yapılan değişiklikler elbette eksik oldu. Tüm hekimleri eşitlikle kapsamayan, diğer sağlık emekçilerini görmeyen bir düzenleme getirildi. Tüm sağlık emekçilerinin insanca yaşama yetecek ücretler alması için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz.
TIKLAYIN-Sağlıkçılar ayrımcılığa karşı eylemde: Sağlık ekip işidir
Hekimler arasında dahi ayrım yapılıyor
Kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık çalışanlarına Kanun Teklifinde yer verilmemiştir. İlgili kanun teklifinin TBMM’de dün kabul edilmesiyle birlikte YÖK kadrosunda çalışan hekimler, asistan hekimler, aile hekimleri ve özel sektörde çalışan hekimlerle ilgili düzenleme yapılmamıştır.
Kamudan emekli olan hekimlere ilave ödeme artırılmış, çalışmama şartı kaldırılmıştır. Ancak BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler için yine iyileştirme yapılmamıştır. Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği yoksulluğun, pahalılığın arttığı bir dönemdeyiz. Halkın tüm kesimleri her geçen gün daha da kötü şartlarda yaşamaya mahkûm bırakılmaktadır.
"Yoksulluk sınırının üstüne çıkarın"
Buradan Sağlık Bakanı’na, hükümete ve TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere sesleniyoruz. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılsın. Yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın.
Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın. Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarının ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep ediyoruz." (RT)