Türkiye Maarif Vakfı'na dair kanun tasarısı dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Meclishaber’in aktardığına göre, vakıf; yurtdışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak.
"Şirket kurabilecek"
Maarif Vakfı’na dair kanunda öne çıkan noktalar şöyle…
*Vakıf faaliyetlerini yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurtiçi ve yurtdışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.
*Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek.
*Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak.
*Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ü Cumhurbaşkanı ve 3'ü Bakanlar Kurulu tarafından atanan 7 daimi üye ile 2'si Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.
*Maarif Vakfı, kurumlar, veraset ve intikal, damga ve emlak vergileri ile harçlardan muaf olacak.
*Yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Maarif Vakfı'nın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.
*Maarif Vakfı'nın kurulmasından ve teşkilatlanmasının tamamlanmasından sonra, Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü, yurtdışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilecek.
TIKLAYIN - PROF. USLUER: AKP MAARİF VAKFI'YLA EĞİTİMİ KONTROL ETMEYİ PLANLIYOR
Eleştiriler
Muhalefet partileri kanunun yurtdışındaki Fethullah Gülen okullarına karşı bir çözüm olarak üretildiği ve eğitim sistemini kontrol altına almak için hayata geçirileceği yönünde eleştirileri vardı.
Diğer eleştiriler kamusal ve parasız olması gereken eğitimin özel şirket gibi hareket edecek bir vakfa devredileceği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın devre dışı bırakılacağı, mütevelli heyetinin yapısı gibi konularda yoğunlaşıyordu. (YY)
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN: EĞİTİMDE ÇELİŞKİLER VE EŞİTSİZLİKLER ARTIYOR