Türkiye Barış Meclisi sözcülerinden, hak savunucusu Ayhan Bilgen, hükümetin ancak yerel seçimlerde Güneydoğu'da siyasi kazanım elde etmek için Kürt sorununda açılım yapabileceğini söyledi.
Kültürel ve kimlik taleplerinin genel bir demokratikleşme paketiyle çözülmesi gerektiğini söyleyen Bilgen, çatışmaların sona ermesiyle ilgili sorunun kırılma noktasının PKK'yi muhatap alıp almamak olduğunu belirtti.
"Erdoğan açılım yapacak" haberine yalanlama
Sabah gazetesine konuşan başbakanın eski danışmanlarından Mehmet Metiner, 6 Nisan'da Erdoğan'ın Güneydoğu illerine yapacağı gezide "bölgeye dönük geniş kapsamlı bir paket" açıklayacağını söyledi.
Metiner, "Kürt kültürünün, Kürt dilinin gelişmesi yönünde önemli açılımlar"ın yanı sıra PKK üyelerinin de "silah tutan ve tutmayan ayrımına gitmeden gelip teslim olacağı bir yasal düzenleme"den de bahsetti.
Bilgen, başbakanlığın bu açıklamayı yalanladığını aktardı. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de geçtiğimiz günlerde "Kürt sorununun çözümü için ayrı bir paket açıklamayı düşünmediklerini" belirtmişti.
Askeri çözüm hakim oldu
18 Şubat'ta bir grup aydın çözüm taleplerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletti. Üç gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kuzey Irak'ta PKK'ye yönelik kara operasyonuna başladı. Prof. Doğu Ergil, geldiğimiz noktada askeri zihniyetin tamamen hakim olduğunu söylemişti.
Erdoğan geçen yıl Haziran'da "Operasyon son çare" demişti. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında AKP'ye tepki gösteren Genelkurmayla ordu arasında 22 Temmuz seçimleri sonrasında "uyum" açıklamaları gelirken Ekim 2007'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kuzey Irak'a yönelik harekata izin veren tezkereyi çıkardı.
Barış Meclisi, hava saldırılarının başlamasının ve Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik müdahalelerin ardından Aralık 2007'de taleplerini yineleyip "barış umudumuzu tüketemeyeceksiniz" demişti.
Demokrasi ve "uzlaşma"
Bilgen'e göre "açıklanması gereken iki paket" var:
- Birincisi Kürt sorunun tanınması, Kürt kimliğinin, dilinin önündeki yasakların kalkması; yani genel bir demokratikleşme paketi.
- İkincisiyse silahlı örgüte (PKK'ye) yönelik açılım. Sorunun kırılma noktası silahlı örgütün muhatap alınıp alınmayacağı. Ama eğer devlet sorunun çözümü için muhatap arıyorsa –bu siyasi parti olabilir, belediye başkanları olabilir, sivil bir heyet olabilir- binlerce insanı yok sayarak adım atamaz.
Bilgen, hükümetin bu iki "paket" konusunda net olmadığını düşünüyor. Ona göre AKP'yi önümüzdeki dönemde demokratik bir açılım yapmaya zorlayacak tek şey yerel seçimler.
"İktidar Güneydoğu'da eğer varolan gücünü korumayı hatta DTP'ye karşı adım atmayı düşünüyorsa çatışmanın durması ve Kürt sorununun çözümü için somut adımlar atmak zorunda. Bunu sadece sözle gerçekleştirmesi mümkün değil. Tabi esas istediğimiz hükümetin bunu bir etik sorun olarak görmesi ve demokrasiden yana tavır alması ama bu kendiliğinden olmayacak sanırım." (EÜ)