Ma Müzik'te "Dengbêjlik Akademisi" ile "Çocuk Akademisi" için başvurular başladı. 6 yıl sürecek eğitimde çocuklara Kürt kültürü ve müziğinin yanı sıra dil eğitimi de verilecek.
Atölyeler için son başvuru tarihi 15 Ekim.
Mezopotamya Ajansı'nda Fahrettin Kılıç ve Fethi Balaman'ın habere göre, Diyarbakır'da, "Herkes için müzik, her yerde müzik" şiarıyla 2017'de çalışmalarına başlayan Ma Müzik Akademisi, Doğal Ritim Orkestrası, MA Çocuk Orkestrası, MA Kadın Orkestrası ve MA Orkestrası'yla geleneksel Kürt müziğine odaklanıyor.
Akademi, "Sanatın yaratıcı yöntemleriyle çocuklara müzik eğitimi nasıl verilir", "Her yerde herkes için müzik", "Şarkılardan köprü yaptık" ve "Ninnilerden senfonilere ezgilerin yolculuğu" projelerinin ardından Dengbêjlik ve Çocuk Akademisi'nde müzik dersleri verecek.
Çocuk Akademisi 6 ile 14, Ma Akademisi 17 ile 30 yaş gruplarına yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. Dengbêjlik Akademisi ise 10 ile 35 yaş arası katılımcıları bekliyor.
Koronavirüs salgını konusunda tedbir aldıklarını kaydeden Akademinin Kordinatörü Şêrko Kaniwar, "Öğretim ortamı pandemi kurallarına uygun halde olup düzenli dezenfekte işlemi yapılıyor. Her sınıfta maksimum 10 öğrenci bulunuyor. Pandemiden kaynaklı oluşabilecek durumlarda online ve video dersler ile öğretim sürecine kesintiye uğramadan devam edeceğiz" dedi.
Kaniwar, Çocuk Akademisi'nin süresinin 6 yıl ve öğrenim dilinin de Kürtçenin Kurmacî ve Dimilkî lehçeleri olduğunu belirtti. Atölyeye 6 yıl boyunca devam etme zorunluluğu olduğunu vurgulayan Kaniwar, Çocuk Akademisi'nin birinci yıllında şarkı, dengbêjlik kültürü, ritim olacağını belirterek, çocukların 6 yıl boyunca müziğin yanı sıra dil eğitimi de alacaklarını söyledi.
Kaniwar ücretsiz olan Dengbêjlik Akademsi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Dengbêjlik 2 kategoriden oluşuyor. Büyükler ve küçükler için atölye. Gırtlak anlamında eğitilebilecek çocukları seçiyoruz. Büyüklerin kategorisinde ise dengbêjlik ve şarkı var. 6 ay boyunca ses eğitimi görüp, bölgelere göre ders görecekler. Çocuk Akademisi diğer akademilere geçmek için bir köprü görevi görüyor."
(AÖ)