Kaynak ve fotoğraflar: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Çalışmaları kapsamında bünyesinde Jin Ma, Zarok Ma, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası'nı bulunduran Ma Müzik, 6 yıldır binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veriyor.
Ma Müzik Akademisi'nin yeni dönem kayıt başvurularının başladığını söyleyen Ma Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar, kayıtların 15 Eylül'e kadar süreceğini ve Dengbejlik ve Şan Akademisi'nin başvurularının da Ekim ayına kadar devam edeceğini belirtti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010'da kurulan Aram Tigran Konservatuarı'nı kayyım, 2016'da kapattı. Aram Tigran Konservatuarı'nın kapatılmasının ardından müzisyenler çalışmalarını kurdukları Ma Music Akademisi'nde sürdürüyor.
Mezopotamya Ajansı'ndan Bazid Evren'e konuşan Kanîwar, Zarok Ma ile çocukların ruhuna Kürt kültürü ve müziğinin tohumlarını ekmeyi hedeflediklerini söyledi. Kanîwar şöyle devam etti:
"Akademiye gelen çocuklar müzisyen de olabilir, olmayabilir de ama kendi kültürlerine dair bilinç oluşuyor. Burada çocuklar sadece müzik öğrenmiyor. Toplumsallaşmaları, kendilerini ifade edebilmeleri de gelişiyor. Eğitimlerin tamamı Kürtçe olduğu için kendi anadillerini öğreniyorlar. Çocuklar kolektif çalışmayı öğreniyor. Çocuklar sınıfta birlikte çalışma disiplinini ve Kürtçe müzik disiplinini öğreniyorlar. Çünkü profesyonel müzik kariyeri 6-7 yaşlarından sonra başlıyor ve biraz yorulduğunuz bir disiplin gerektiriyor. Zarok Ma, bu disiplini çocuklara zorla öğretmek yerine, oyunlarla, halaylarla, hikâyelerle öğretmeye çalışıyor."
Çocuklara müzik aleti çalmayı değil, müzik aletlerini üretmeyi öğrettiklerini anlatan Kanîwar, "Mesele bir şarkı dinlediğinde, o şarkıya ritim tutmayı, şarkının ritimleriyle nasıl oluştuğunu öğretiyoruz. Her şeyden önemlisi çocuklar Kürtçe öğreniyor, Kürt kültürünü ve şarkılarını, sanatçılarını tanıyor. Zarok Ma, Kürt kültürü ve müziği geleneğinin gelecek nesillere ulaşması için bir köprü kuruyor. Kursa gelen çocuklar ailelerini de şekillendiriyor. Zarok Ma'daki eğitimle var olan asimilasyon politikalarına, ailelerdeki oto asimilasyon politikalarına karşı da değişim ve dönüşüm gerçekleştiriyor" dedi.
Şimdiye kadar 390 ailenin çocukları için Zarok Ma'ya başvurduğunu ifade eden Kanîwar şöyle devam etti:
"Zarok Ma'ya başvuruları 15 Eylül'e kadar sürecek. 15 Eylül'e kadar kayıt yaptırmayanlar seneye kalacak. Çocuk bekleyen anneler de başvurabilir. Hamilelikleri dördüncü ayına ulaşan anneler eğitime gelebilir. Bebeklere de eğitimler veriyoruz. 4-60 aylık bebekleri olan aileler, çocukları için başvurabilir. Eğitimlerimiz 1 Ekim'de başlayacak."
(AÖ)