Çizgi roman sanatçısı ve illüstratör M.K.Perker'in Türkiye'deki ilk kişisel sergisi "Gece Vardiyası" sanal tur yardımıyla Pilot Galeri sayfasından gezilebilir.
18 Nisan'a kadar açık kalacak sergide, Perker'in 2019 yılı boyunca, hava kararınca üzerinde çalışmaya başladığı ve hava aydınlanınca çalışmayı bıraktığı, kağıt üzerine mürekkeple yapılmış 30 çalışması görülebilir.
M.K. Perker, Gece Vardiyası 23, Kağıt üzerine mürekkep, 40x51cm, 2020
Sanatçı sergisini şöyle anlatıyor:
"Tam 30 yıldır The New York Times'tan Wall Street Journal'a, Washington Post'tan Hürriyet'e, Esquire'dan The Progresive ve The New Yorker'a kadar birçok yayına çizdim. Hepsinde hissettiğim sıkıntı, her işin bir teslim günü, hatta saati, yani bir deadline'ı olmasıydı. Ama aynı zamanda sanatçıyı müthiş bir problem çözme yetisine de ulaştırıyor bu durum. Bu seriye 'deadline'ı olmayan işler' niyetiyle başladım. Ama sanırım sadece gece yarıları üzerlerinde çalışarak ve bilinçli olarak gün içinde bu desenlere hiç dokunmayarak kendi kendime kurgusal bir deadline yaratmış oldum. Bir tür tersten giden Külkedisi gibi; bende, kağıtlar, kalemler ve mürekkepler gece yarısı değil de gün ağarırken balkabağına dönüşecekti sanki."
"Gece Vardiyası" serisi, bizleri, 20. yüzyıl başında İstanbul'da bir gece yarısı, yarı gerçek yarı rüya bir yolculuğa çıkarıyor gibi.
M. Kutlukhan Perker hakkında
Türkiye'nin önemli mizah dergileri Gırgır, LeMan, Penguen'in yanı sıra Amerika'nın önemli basılı yayınlarından New Yorker, New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal gibi birçok basılı yayın için çalıştı. Çizgi roman dünyasının prestijli yayınevleri Dark Horse, DC ve Image ile toplam on bir yayına imza atan Perker, geçen yıllarda kurduğu Karakarga Yayınları'yla birçok önemli çizgi romanın Türkçe olarak yayımlanmasını sağladı. Türkiye'de ise on beş çizgi roman ve karikatür albümü yayınladı. "Çizgi romanın Oscar'ı" Eisner Ödülü'ne aday gösterilen, Society of Illustrators üyeliğine kabul edilen ilk Türkiyeli çizerdir. (AÖ)