İşten çıkarılan Şişecam fabrikası işçilerinin Lüleburgaz-İstanbul yürüyüşü ikinci gününde OHAL gerekçesiyle yasaklandı.
Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikası’ndan daralma gerekçesiyle 4 Ekim’de işten çıkarılan 90 işçi ve aileleri Tuzla'daki Şişecam Genel Müdürlüğü’nde son bulacak yürüyüşü 20 Ekim Cuma günü başlatmıştı.
Yaklaşık 120 kişilik grup dün akşam saatlerinde Büyükkarıştıran Beldesi’ne kadar geldi. Kırklareli Valiliği grubun Büyükkarıştıran’da bulunan bir akaryakıt istasyonuna geldiği sırada yürüyüşe yasak getirdi.
İşverenle Pazartesi görüşülecek
İşçilerin eylemini ilk gününden itibaren izleyen gazeteci Turcay Sağıroğlu'nun bianet'e verdiği bilgiye göre; işveren 23 Ekim Pazartesi günü işçilerin taleplerini dinleyecek. Yürüşüşlerine izin verilmeyen işçiler Pazartesi günü yapılacak görüşeye kadar Büyükkarıştıran'da kurdukları kamp alanında bekleyecek. Görüşme sonucuna göre eylem biçimine karar verecekler.
Sağıroğlu'nun verdiği bilgiye göre, kamp alanında gece sadece işçiler kalıyor. havanın soğuk olması ve kalınan çadırların yetersizliği nedeniyle aileler dün geceyi kendi evlerinde geçirdi ve sabah kamp alanına geri döndü.
İşçiler konaklama alanı olan Büyükkarıştıran mevkiinde jandarma ve çevik polis ablukası altında tutuluyor.
“İş, aş, adalet yürüyüşü”
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki fabrikadaki bir fırının kapatılması gerekçe gösterilerek işten çıkarılan 90 içi Ekim ayı başından beri Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi’nde eylem yapıyordu. Direnen cam işçileri, 20 Ekim Cuma gününe kadar talepleri karşılanmazsa, eşleri ve çocuklarıyla birlikte, “İş, aş, adalet” diyerek Tuzla’daki Şişecam Genel Müdürlüğü önüne yürüyeceklerini açıklamıştı.
Yürüyüş 10 gün sürecek
Cuma günü başlayan yürüyüşte, işçiler ilk geceyi Evrensekiz sapağında geçirdi. Burada yapılan basın açıklamasında 10 gün sonra İstanbul Tuzla'da olmayı hedeflediklerini duyurdular.
Yürüyüşe Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile Kırklareli, Lüleburgaz, Ahmetbey ve Evrensekiz'in CHP'li belediye başkanları ve Eğitim Sen üyeleri de yürüyüşe katılarak işçilere destek verdi.
TIKLAYIN - Paşabahçe İşçileri 1991'de de direndi
DİSK’ten destek
DİSK’e bağlı Cam Keramik İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada işten çıkarılan işçiler arasında Şişecam’a 15-20 yılını vermiş ustaların ağırlıkta olduğu ve Türk-İş’e bağlı Kristal-İş sendikasına muhalif oldukları belirtilmişti.
İşçilerin sözcüsü: Somut adımla karşılaşamadık
Şişecam’da Kristal-İş örgütlü. İşten atılan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, yaptıkları yürüyüş ve amaçları hakkında Evrensel’e eylemleri ve yürüyüş nedenleri hakkında bilgi verdi. İşten atılan işçiler ve aileleri olarak kendi inisiyatifleriyle bu yürüyüş kararını aldıklarını dile getiren Şahin, şimdiye kadar Kristal-İş’ten herhangi bir destek göremediklerinin vurguladı:
“İşimizi tekrardan geri kazanma, çözüm önerilerimizi sunma konusunda 17 gün boyunca Kristal-İş Sendikası binasında direnişe başladık. Fakat 17 gün boyunca herhangi bir somut adımla karşılaşmayınca, Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne sesimiz daha net ve duyurmak maksadıyla bu yürüyüşe başladık”. (HK)