Fotoğraf: Mackenzie Knowles-Coursin / US Holocaust Memorial Museum
Lüksemburg Parlamentosu IŞİD’in Êzidilere uyguladığı katliamı soykırım olarak tanıdı. Êzidi soykırımını resmen tanıyan yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.
Haberi Êzidi hakları örgütü Yazda duyurdu. Yazda’nın açıklamasına göre karar geçtiğimiz Çarşamba günü (9 Kasım) Lüksemburg Parlamentosu’ndan geçti.
Yazda kararın Êzidi toplumu için adalet ve hesap verebilirlik çabalarında önemli bir adımı temsil ettiğini söyledi.
Êzidi soykırımının faillerinin henüz uluslararası adalete teslim edilmediğini belirten Yazda, Lüksemburg Parlamentosu'nun bu kararının Êzidi toplumu için onarıcı olduğunu kaydetti.
Êzidi toplumuna verdiği destek için Lüksemburg Hükümetine ve Parlamentosuna teşekkür etti.
Êzidi soykırımını tanıyan ülkeler
Birleşik Krallık, ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, İskoçya, Ermenistan, Portekiz, Hollanda ve Belçika parlamentoları ile Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler (BM) Êzidi soykırımını tanıyan ülke ve kuruluşlar.
TIKLAYIN - Êzidi kadınlar anlatıyor
Êzidi SoykırımıIrak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki Êzidiler'e yönelik 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi (Êzidilerin deyimiyle 73. Ferman) Birleşmiş Milletlerce soykırım olarak kabul edildi. Soykırımda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Êzidi kadınlar ve kız çocukları IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi.
Birçoğu Sincar'da olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü biliniyor. Êzidi Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 1500 Êzîdî Kürt kurşuna dizildi. Şu ana kadar örgüt tarafından kaçırılan 3 bin 100 kişi kurtarıldı. Hala yaklaşık 2 bin 700 kişiden hiçbir haber alınamıyor. Soykırım 2014'te Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başladı. IŞİD'in Êzidilere yönelik katliamı uluslararası toplumda geniş yer buldu ve tepki olarak ABD, IŞİD'e yönelik hava saldırılarına başladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları'na kaçan Êzîdîlere uçaklarla acil yardımlar yaptı ve Êzîdîleri savunmaya giden Peşmerge, PKK ve YPG güçlerine silah desteği sağladı. IŞİD'in Êzidi nüfusa yönelik eylemleri yaklaşık 500 bin mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırım özellikle Almanya'daki diğer Êzîdî topluluklarını da etkiledi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2019'da 3 Ağustos'u "Êzidi Soykırım Günü" ilan etti. |
(HA)