*Fotoğraflar: AA.
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Brüksel'in ülkenin batı sınırındaki mülteci akını nedeniyle rejimine yeni yaptırımlar getirmesi halinde Avrupa Birliği'ne gaz arzını kesme olasılığını artırdı.
Belarus'u kasıtlı olarak krizi yönetmekle suçlayan Minsk ile AB arasındaki soğukluğun ortasında, Belarus-Polonya sınırındaki zorlu koşullarda binlerce insan açıkta kalmış durumda.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyeleri, Perşembe günü krizle ilgili acil bir oturumun ardından Belarus'u "göçmenlerin araçsallaştırılması" nedeniyle kınadı.
Belarus lideri, Rusya'dan Belarus'u geçen ve AB ülkelerine, özellikle Almanya ve Polonya'ya gaz tedarik eden Yamal-Avrupa boru hattını kesintiye uğratma olasılığını dile getirdi.
"Avrupa'yı ısıtıyoruz"
Lukaşenko, "Biz Avrupa'yı ısıtıyoruz ve bizi sınırı kapatmakla tehdit ediyorlar. Peki oraya giden doğal gazı kesersek ne olur? Bu nedenle Polonyalı, Litvanyalı ve diğer beyinsiz liderlere konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ederim" dedi.
Kısa bir süre önce AB ile diyalog çağrısında bulunan ve Minsk'in sorunun "mümkün olan en kısa sürede" çözülmesinden yana olduğunu iddia eden Dışişleri Bakanı Vladimir Makeï'nin ses tonundan daha sertti.
Yamal-Avrupa boru hattı, Rus devi Gazprom'un Arktik'teki Yamal Yarımadası'ndan Polonya ve Almanya'ya önemli miktarlarda gaz tedarik etmesine olanak sağlıyor. Karşılığında, Minsk transit ücreti alır.
Berlin'den konuşan Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya, Lukaşenko'nun tehdidini "blöf" olarak reddetti ve gaz arzını kesmenin "Avrupa Birliği'nden çok kendisine, Belarus'a zarar vereceğini" söyledi.
"Bunu (tehdidi) ciddiye almazdım çünkü Rusya'nın da bu olayla ilgisi var" dedi.
"Durum çok feci"
UNHCR'den (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) bir temsilci, acil bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.
Mulusew Mamo, Kuznica ve Bruzgi arasındaki geçici göçmen kampını ziyaret ettikten sonra, "Durum çok feci, bence bir gün içinde daha da felaket olacak" dedi.
"Kızıl Haç bünyesinde insani yardım sağlamaya başladık. Birkaç gün boyunca yapmaya devam edeceğiz. Biri evine gitmek isterse, Birleşmiş Milletler örgütü burada, evlerine gitmelerine yardımcı olur. Bu onların hakkı ve onların hakkıdır. tercih."
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin "mühimmatın sivil olduğu" "yeni bir tür savaşın" hedefi olduğunu söyledi.
Belarus'u "devlet terörü" ve Rusya'nın Vladimir Putin'i Minsk'in AB karşıtı operasyonunu desteklemekle suçladı.
TIKLAYIN - Polonya-Belarus: Yüzlerce insan sınırda sıkışıp kaldı
Polonyalı bir bakan, bir gecede 150 göçmenden oluşan bir grup da dahil olmak üzere Belarus'tan daha fazla geçiş girişimi olduğunu söyledi.
Bu hafta yüzlerce kişinin Belarus-Polonya sınırındaki dikenli telleri aşma girişimleri, krizin önemli ölçüde tırmanmasına neden oldu.
Artan insan sayısını caydırmak için Belarus sınırında yaklaşık 15 bin Polonya güvenlik gücü görevlendirildi.
Ukrayna Perşembe günü yaptığı açıklamada, sınırının yaklaşık 200 kilometre güneyinde olmasına rağmen, Polonya'dakine benzer bir durumun gelişmesini önlemek için sınırına binlerce sınır muhafızı ve polis yerleştirmeyi planladığını söyledi.
(PT)