Lübnan'da 6 Mayıs 22018 Pazar günü 9 yıl aradan sonra parlamento seçimleri yapıldı.
Lübnan Parlamentosu'nda 128 koltuk bulunuyor. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakı, Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile Başbakan Saad el Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketine karşı büyük ilerleme kaydetti.
Hizbullah-Emel ittifakı 29 sandalye kazanırken, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 26, Müstakbel Hareketi ise 12 sandalye kaybederek 21 sandalye kazandı.
Resmi olmayan sonuçlara göre hem Hizbullah hem de 8 olan vekil sayısını 15’e çıkaran, Hizbullah karşıtlığıyla bilinen Hristiyan parti Lübnan Güçleri, seçimin önemli kazananlarından oldu.
TIKLAYIN - Lübnan'da 9 Yıl Sonra İlk Seçim
Oy kaybına karşın hükümeti Hariri kuracak
Lübnan'da iç savaş sonrası oluşturulan siyasi sistemde başbakanın Sünni olması zorunluluğu bulunuyor. Meclis'te en büyük Sünni bloğun Hariri önderliğinde oluşması bekleniyor. Bu da yeni hükümetin de Hariri başkanlığında kurulması ihtimalini artırıyor.
Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca'nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisinin de meclisteki sandalye sayısını arttırdığı, 2'si kadın 7 bağımsız ismin de meclise girmeye hak kazandığı belirtildi.
Katılım düşük
Lübnan’da hükümetin yaptığı açıklamaya göre, 9 yıl aradan sonra yapılan seçimlere katılım düşük oldu. 2013’te yapılması gereken seçim, sınır komşusu Suriye’deki savaş sebep gösterilerek güvenlik sebebiyle ertelenmişti. 4,5 milyon nüfuslu Lübnan’da, Suriye’deki iç savaştan kaçan 1,5 milyonun üzerinde mülteci yaşıyor.
Seçmen, yeni seçim sisteminin karmaşıklığından ve yeni sesleri parlamentoya sokmaktan çok statükoyu korumaya yönelik olduğunu düşündüğü için seçimlere inancını kaybetmiş durumda. Ayrıca, halk değişim umudu olarak gördüğü isimlerin sürgünde olmalarından da yakınıyor. Analistlere göre seçmendeki umutsuzluğun bir başka sebebi de devlette yolsuzluk ve ekonomideki kötü gidişat.
Yeni seçim sistemiyle ilk seçim
Pazar günü yapılan seçim ayrıca, yeni seçim sistemiyle yapılan ilk seçim olma özelliğini taşıyor. Daha önceki seçimlerde kazanan parti seçim bölgesinde tüm koltukları alırken yeni yasada belirlenen oransal temsil sistemi ile partiler oyları oranınca vekil çıkartabiliyorlar.
Lübnan İçişleri Bakanı Nouhad Machnouk, yeni seçim sistemi sebebiyle “oy verme alanlarında zorluklar yaşandığını” belirterek düşük katılımı buna bağladı. Bakan“Seçimler yeni yasaya göre yapıldı ve ne seçmenler ne de sandık görevlileri yeni sisteme alışkın değiller. Oy verme işlemleri oldukça yavaştı”dedi. Ayrıca oy verme alanlarından gelen 7 bin 300 adet şikayetin İçişleri Bakanlığı’na ulaştığını belirtti. Farklı kaynaklardan alınan bilgiye göre, Birbirlerini oy çalmakla suçlayan partililer sebebiyle ülkedeki birçok oy kullanma alanında olaylar çıktığı belirtildi. (YT/HK)