Fotoğraf: Diego Ibarra Sanchez/The New York Times
Lübnan'da kemoterapi gören pek çok çocuğun hastaneleri yıkan ve ilaç stoklarını yok eden patlamadan sonra tedavi için gidecek hiçbir yeri yok.
New York Times'tan Maria Abi-Habib'in haberine göre geçen hafta Beyrut'taki patlamanın ardından kanser tedavisi göre çocuklar evleri diye bildikleri hastaneden uzakta, kendi evlerinde tedavilerine ayak uydurmak için mücadele ediyorlar.
Patlama, ülkenin en büyüklerinden biri olan St. George da dahil olmak üzere Beyrut'taki dört hastaneyi yerle bir etti. Bunun sonucunda Lübnan'daki kanser hastası pek çok çocuğun tedavi için gidecek yeri kalmadı.
Travmalara ek olarak, patlama meydana geldiğinde birçok çocuk St. George'taydı. Yaygın nedeniyle yaralanmalar meydana gelirken bazıları da ebeveynlerinden en az birini patlamada kaybetti.
Doğduğu andan itibaren yedi yılını St. George'da ve dışında, kırılgan bir prematüre bebek olarak geçiren Marita, geçen yıl ikinci kanser teşhisini aldığında, St. George'a döndü.
Marita "Evim yıkıldı" diyor. "Bu benim hastanemdi. Gitti. Hastanemin bu şekilde ölmesini istemiyorum."
Doktor çocukları evde ziyaret ediyor
St. George'un pediatrik hematoloji ve onkoloji bölümünün başkanı Peter Noun'un çalıştığı üç hastaneden yalnızca biri şu anda çalışır durumda.
Dr. Noun, "Ölümcül ama tedavi edilebilir bir hastalığımız olduğunu bilmek zor ve bu çocuklar için hiçbir şey yapamayız çünkü her şey yerle bir oldu" dedi.
Sıkı bir program izlediklerini ve çocukların hiçbir seansı kaçırmadıkları sürece kemoterapiye iyi yanıt verdiklerini söyleyen Dr. Noun'un zamanının çoğu patlamadan sonra evlerinde hasta çocukları kontrol ederek geçiyor. Öte yandan bakıma muhtaç 110 hastasını kabul edecek yerleri olup olmadığını görmek için hastaneleri ziyaret ediyor.
Lübnan'ın koronavirüs vaka sayılarının artması nedeniyle Dr. Noun, tedavi ettiği ve kemoterapileri nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış çocukların virüsü yakalayıp ölebileceğinden endişeleniyor.
(AÖ)