Fotoğraf: AA
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, hükümetin istifasını sunduğunu duyurdu.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Bakan Hassan gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünkü kabine toplantısının ardından tüm bakanların istifasını Başbakan Hassan Diyab'a sunduğunu söyledi.
Hassan, Başbakan'ın istifaları Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a iletmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gideceğini aktardı.
Başkent Beyrut'ta büyük yıkıma yol açan patlamanın ardından son günlerde bazı bakanların istifa ettiğine işaret eden Sağlık Bakanı, söz konusu kararın facianın doğurduğu baskı karşısında alındığını belirtti.
"Hükümet istifa etmezse ben ederim"
Başbakan Diyab'a kendi kabinesinden de art arda istifa baskıları gelmeye başlamıştı.
Bugün Başbakan Diyab'ın başkanlığında düzenlenen Lübnan Hükümeti Bakanlar Kurulu Toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Haberleşme Bakanı Talal Havvat, hükümetin istifasının kesinleştiğini, hükümetin istifa etmemesi durumunda kendisinin istifa edeceğini söyledi.
Göçmen Bakanı Gada Şureym ise hükümetin toplu şekilde istifası önerisine destek verdiğini aktardı. Hükümete istifa kararı için baskı yaptığına işaret eden Şureym, aksi taktirde kendisinin görevinden istifa edeceğini belirtti.
Beyrut Limanı'nda geçen hafta önce meydana gelen şiddetli patlamanın ardından şu ana kadar dört bakan ve yedi milletvekili görevlerinden istifa etmişti.
TIKLAYIN - Lübnan'da son durum: İstifa dalgası
Ne olmuştu?
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlama sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 154'e yükseldiğini, yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp olduğunu açıklamıştı.
Beyrut Valisi Mervan Abbud da patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtti.
Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name "Patlamanın sonuçlarıyla mücadele edecek ekonomik gücümüz yok. Mevcut durumda tek çözüm IMF’yle olacak” dedi.
Patlama sonrası iki haftalık acil durum ilan edilirken, 300 bin kişinin de evsiz kaldığı kaydedildi.
Patlamanın etkisiyle büyük zarar gören Beyrut Limanı, Lübnan'da tahıl, gıda maddeleri ve ilaçların tutulduğu en büyük depolama alanı olarak kullanılıyordu.
Akdeniz'in en büyük limanlarından Beyrut Limanı ülke ekonomisinin can damarı sayılıyordu. Başkent Beyrut'un kuzeyinde Akdeniz kıyısında bulunan ve patlamada büyük ölçüde tahrip olan Beyrut Limanı, Doğu Akdeniz'in en büyük ve en işlek limanlarından biri olarak Lübnan ekonomisinde önemli bir role sahipti.
(EKN)