Lübnan'da üç yıl önce uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Fransız vatandaşı Lübnan asıllı gazeteci Samir Kessir'in ne katillerine ulaşılabildi ne de davası görülebildi.
An-Nahar gazetesinin köşe yazarlığı yapan ve Saint-Joseph Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Kessir, 2 Haziran 2005'te başkent Beyrut'un doğusundaki Eşrefiye Mahallesi'ndeki evinin önünde, aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaydetmişti.
Hassas soruşturmada yol alınamadı
Cinayet sonrası Lübnan ve Fransız yargısının yürüttüğü soruşturmalarda şu ana kadar suçlama yöneltilen ve tutuklanan kimse olmadı. Kessir Ailesi ve Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) soruşturma sürecinin yavaş ilerlemesinden endişe ettiklerini açıkladılar.
RSF'ye üzüntüsünü paylaşan gazetecinin eşi Giselle Khoury, "Bu işin çözümlenmesinin çok uzağında olduğumuzu düşünüyorum. Birçok siyasi değişken ki bu sadece Lübnan'la da sınırlı değil, soruşturmanın dengesini bozabilir. Bu nedenledir ki bir diğer soruşturmanın ayrıca Fransa'da paralel olarak yürütülmesine güveniyorum" dedi.
RSF: Cezasız kaldıkça gazeteci güvende olmayacak
Suikastin ertesi günü Kessir Ailesi, Fransa'dan soruşturma açmasını talep etmişti. Gelinen aşamayla ilgili bir açıklama yayımlayan RSF, yargının kendi seyrini izlemesi gerektiği ve Lübnan'daki siyasi iklimin olgular üzerine etkisinin olduğu kabul edilse bile, katillerin üç yıldır sokakta gezmesi nedeniyle, Lübnanlı gazetecilerin kendilerini güvende hissedemeyeceklerini açıkladı.
Ailenin avukatı William Bourdon, Fransız hakimin "yürüttüğü soruşturmanın hızla sonuç vermesi elinden geleni yaptığını" ifade etti.
BM Araştırma Komisyonu'nun görev süresi uzatıldı
Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Araştırma Komisyonu'nun görev süresiyse 15 Aralık'a kadar uzatıldı. 2004 yılından beri ülkede işlenmiş suikastları soruşturmakla görevlendirilen ve Haziran 2007'de kurulan Lübnan Özel Mahkemesi, Lahey'de işlerlik kazandığında bu komisyonun çalışmaları kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı rol oynayabilecek.
Komisyon başkanlığı yapan ve mahkemenin de gelecekteki savcısı olacak olan Daniel Bellemare, son raporunda, Refik Hariri'nin Lübnan'da başka cinayetlere de karışan "suç örgütü"nce işlendiğini açıklamıştı. (EÖ)