Haberin Kürtçesi için tıklayın
Lübnan Parlamentosu, cinsel tacizi suç sayan ve failin hapis cezası almasını öngören yasa tasarısını onayladı. Buna göre cinsel taciz faillerine 4 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.
Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki Cinsiyet Eşitliği Ofisi gelişmeyi Twitter’dan “Lübnan’da cinsel taciz ve istismar faillerini cezalandıran ilk yasa” paylaşımıyla duyurdu.
Yeni yasa neler getiriyor?
* Cinsel taciz faillerine 4 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.
* Failleri cezalandırmanın yanı sıra hem mağdurlara hem de sanık aleyhinde tanıklık yapanlara koruma sağlanacak.
* Mağdurlara Sosyal İşler Bakanlığı tarafından destek ve rehabilitasyon hizmeti sunulacak.
* Cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmak için özel bir fon oluşturulacak.
* Mağdurlar tazminat da talep edebilecek.
* Fail ile mağdur arasında bir bağ varsa ceza altı ay ile iki yıl arasında hapis ve asgari ücretin 10 ila 20 katı arasında para cezası uygulanacak. Fail mesleki kıdem ve konumunu aynı yerde çalışan bir personel üzerinde kullanıyorsa ve/veya taciz devlet kurumları, üniversite, okul ve ulaşımda meydana gelmişse bu kapsamda ele alınacak.
* Mağdur engelli veya kendini savunamayacak durumda ise, taciz suçu iki veya daha fazla kişi tarafından işlenmişse ve failler maddi, manevi veya duygusal baskı uygulamışsa 2 ila 4 yıl arasında hapis ve asgari ücretin 30 ila 50 katı para cezası verilebilecek.
Olumlu bir adım ama yeterli değil
Ülkedeki kadın hakları örgütleri yeni yasayı olumlu bir adım olarak görse de yeterli bulmadıklarını belirtiyor. Açıklamalarda cinsiyet eşitliğinin önündeki bazı engellerin hâlâ varlığını sürdürdüğü kaydedildi. Kadın örgütleri “evlilik içi tecavüzün” halen suç sayılmadığını hatırlattı. Binlerce göçmen ev işçisi kadının iş kanunu kapsamına alınmayarak mağdur edildiğine vurgu yapıldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda, Lübnan’ın kadınları ve kız çocuklarını aile içi şiddetten korumak için uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. Ayrıca, bu yaz, Suriye savaşında cinsel şiddetten kaçmak için Lübnan’a kaçan trans kadınların ev sahibi ülkelerde fiziksel ve psikolojik travma ile nasıl mücadele ettiklerini de belgeledi.
Kadınlara yönelik şiddet, salgın sırasında daha da kötüleşti. BM, Nisan ayında Lübnan’daki aile içi şiddet yardım hatlarına yapılan çağrıların tecrit sırasında ikiye katlandığını bildirdi. (EMK)
Kaynak: esitlikadaletkadin.org