Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta asgari ücrete zam talebiyle yapılan grev, ülkenin iç savaştan bu yana en büyük siyasi krizini yaşadığı döneme rastlıyor.
Grev çatışmaya dönüştü
Grevi destekleyenlerle hükümet yanlısı gruplar arasında çatışma çıktı. Güvenlik kuvvetleri, birbirlerine taş atan hükümet yanlısı ve karşıtı gençlerden oluşan grupları ayırmak için havaya ateş açtı. Beyrut'un bazı semtlerinde de el bombası kaynaklı patlamalar olduğu belirtildi.
Ayrıca grevi destekleyen göstericiler, kent sokaklarında barikatlar kurdu, lastikler yaktı.
Ana muhalefetteki Hizbullah ile hükümet yanlısı grupların anlaşamaması yüzünden Lübnan'da beş aydır bir cumhurbaşkanı yok. Son olarak hükümet, Hizbullah'ın alternatif telefon şebekesi kurmasına sert tepki göstermişti.
Bugünkü gösterilerin de taraflar arasında iyice bilenen gerginliği sokaklara taşırmasından endişe ediliyordu. Beyrut'ta havaalanına ve ana alışveriş bölgesine giden yolları trafiğe kapayan göstericiler, kenti felce uğrattı.
Protestolar yüzünden hemen hemen tüm uçak seferleri durdu, Hizbullah'ın güçlü olduğu semtlerde pek çok dükkan açılamadı. Bir gösterici de başkentin batısındaki Mezra semtinde kalabalığa atılan ses bombasıyla yaralandı. Ses bombasını kimin attığı bilinmiyor.
Sendikalar bugün Beyrut'ta yapacakları yürüyüşü ise güvenlik kaygılarıyla iptal etti.
Genel grevi ülkedeki tüm büyük sendikalar ve muhalefetteki Hizbullah örgütü destekliyor. Hükümet dün ayda 200 dolar olan asgari ücreti yaklaşık yüzde 50 artırmayı kabul etmişti ancak sendikalar ücretlerin üçe katlanmasını istiyor.
Lübnan'da son aylarda özellikle gıda ve yakıt fiyatları hızla arttı. Ancak Maliye Bakanı Cihad Azur, enflasyonu kontrolden çıkaracağını söylediği büyük ücret artışlarını reddediyor.
Telefon tartışması
Batı yanlısı hükümet ile Suriye'nin ülkedeki nüfuzunun uzantısı olmakla suçlanan Hizbullah, Lübnan'da aylardır bir iktidar mücadelesi yürütüyor.
Hükümet dün Hizbullah'ın resmi şebekeye alternatif olarak geliştirdiği telefon şebekesini yasadışı ilan etti.
Enformasyon Bakanı Gazi el Aridi "Hizbullah'ın Lübnan topraklarında kurduğu telefon şebekesi yasadışı ve gayrimeşrudur. Devletin egemenliğine ve kamu fonlarına da bir saldırıdır. Bu işe karışmış oldukları kanıtlanan birey, kuruluş, parti ya da şirketlere karşı cezai kovuşturma başlatacağız" dedi.
Hizbullah'ın zaten yıllardır faaliyet gösteren bir televizyonu ve radyosu vardı.
Şimdi sözü edilen sistemin ise gelişmiş bir sabit hatlı telefon şebekesi olduğu, Lübnan'ın doğu ve güneyini kapsadığı belirtiliyor.
Hizbullah ise bu şebekenin, ülkeyi ve kendisini korumak için gerekli olan altyapının önemli bir parçası olduğunu savunuyor.
Hükümet ayrıca geçen hafta Hizbullah'ı, Beyrut'taki uluslararası havalimanına gizli kamera yerleştirmekle suçlamış ve havalimanının güvenlik sorumlusunu dün görevden almıştı. (EZÖ/GG)