* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Lübnan açıklarında bir mülteci teknesinin batması sonucu iki kişi öldü.
Ülkenin kuzeyindeki Silata sahili açıklarında yaşanan olayla ilgili açıklama yapan Lübnan ordusu, Lübnan Deniz Kuvvetleri ve Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) batan tekneden 232 mülteciyi kurtardığını kaydetti.
Middle East Eye (MEE) haber sitesinin aktardığına göre, mülteci teknesindeki mültecilerin çoğu Suriye vatandaşıydı. Yerel basına yansıyan haberlere göre, hayatını kaybedenler de Suriyeli bir kadın ve çocuktu.
Konuyla ilgili dün (31 Aralık) bir açıklama yapan Lübnan ordusu, "Lübnan sularını yasadışı yollardan terk etmeye" çalışan kişileri taşıyan tekneyi kurtarmak üzere olay yerine bir deniz kuvvetleri devriyesinin yönlendirildiğini kaydetti. AFP'ye göre, teknede 50 Lübnan vatandaşı da vardı.
Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) de sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla, "Beyrut ve Trablusşam arasındaki arama ve kurtarma operasyonunda" Lübnan ordusuna yardım ettiğini doğruladı.
Teknenin battığı haberi basına yansıdıktan sonra onlarca kişi teknede bulunan yakınlarını karşılamak üzere Trablusşam limanına gitti.
Olaydan sağ kurtulan İdlibli Younes Jomaa, MEE'ye yaptığı açıklamada, "Artık bu ülkede, Suriye'de yaşayamayız" dedi: "Erkek kardeşimle gitmeyi planlamıştık ama yeterli parayı bulamadık."
"Modern tarihin en kötü ekonomik krizi"
Dünya Bankası'nın verilerine göre, Lübnan "modern tarihin en kötü ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya." Lübnan'da aynı zamanda Suriye'deki savaştan kaçan bir milyonun üzerinde mülteci yaşıyor.
Lübnan'da yaklaşık üç senedir devam eden ekonomik kriz ile birlikte Suriyeli ve Filistinli yurttaşların yanı sıra Lübnan vatandaşları da deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmak için mülteci teknelerini kullanıyor. Tekneler ise çoğunlukla ve öncelikle 175 kilometre mesafedeki Kıbrıs'a ulaşmaya çalışıyor.
Lübnan'dan Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri taşıyan bir teknenin 22 Eylül'de Suriye açıklarında batması sonucu da 94 kişi hayatını kaybetmişti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, aralarında 186 Lübnan vatandaşının da olduğu en az bin 570 kişi Ocak ve Kasım 2021 tarihleri arasında "deniz yoluyla yasadışı bir şekilde" Lübnan'dan yola çıkmış ya da çıkmaya çalışmıştı. (SD)