Suriye’deki iç savaş güneyindeki ülkeler olan Lübnan ve Ürdün’de sığınmacı sayısı potansiyel ve imkanları zorluyor. Türkiyeli yetkililer de, birçok vesileyle bir buçuk milyon Suriyeliye kapı açtığını ve barındırdığını açıklamıştı.
Britanya merkezli Independent gazetesi, dün yayımladığı “Lübnan’dan Suriyeli Sığınmacılara: Üzgünüz, doluyuz” başlıklı haberde, Lübnan Sosyal İşlerden Sorumlu Bakan Rashid Derbas, Akhbar gazetesine yaptığı açıklamada, “Lübnan, ülkeye girmek için insani bir nedeni bulunmadıkça, resmi anlamda daha fazla Suriyeli sığınmacı almayacak” dedi.
Lübnan, “insani nedenlerin” ne olacağına da, detaya girmeden, İçişleri ve Sosyal İşler Bakanlıkları’nca karar verileceğini bildirdi. Bu ülke, Suriyeli sığınmacı sayısını etkili şekilde azaltmaya karar verdi.
Gazeteye göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) bu ülke nezdindeki Mülteciler Yüksek Komiseri Ninette Kelley ise, bu ülkenin sığınmacılarla başa çıkma kapasitelerinin artırılması için altyapı yatırımları yapılması çağrısında bulundu. Kelley, “Normalde mülteci statüsü almak için başvurulardan daha az kişi geliyor artık” dedi.
Yaklaşık 4,5 milyon nüfusu bulunan Lübnan kişi başına düşen sığınmacı bakımından dünyanın en yoğun ülkesi olarak biliniyor. Tahminlere göre, dört kişiden biri resmi olarak sığınmacı olarak belirlenmiş durumda. Yaklaşık 3,2 milyon insanın Suriye’deki iç savaştan başka ülkelere kaçmak zorunda kaldığı tahmin ediliyor.
Ürdün’de 600 bin Suriyeli sığınmacı
6,5 milyon nüfuslu Ürdün’de de, Suriyeli sığınmacılar bu ülkenin imkanlarını zorluyor. Şubat 2014 itibariyle BM Ürdün’de bulunan Suriyeli mülteci sayısını 600 bin olarak belirlemişti. Bu Suriyelinin yüzde 80’i Ürdün’deki kentlerde, yüzde 20’si de ülkenin başlıca kamplarından olan Za’atari, Marjeeb al-Fahood ve Cyber City de barındırılıyorlar.
Suriye’de Mart 2011’de başlayan isyan, iç savaş ve sığınmacı göçü, Ürdün’ün kuzeyini son derece olumsuz etkiledi. Savaşın etkileri, Jabir ve Rantha kentlerine sığınmacıların binler halinde akmasıyla, daha ilk zamanda gözlemlenmeye başladı.
Newsweek Magazine dergisinin “Binlerce Suriyeli mülteci, kendilerine sığınak olan kamplardan umutsuzca kaçmaya çalışıyor” başlıklı haberinde ise, yakında zamanda yayımlanan Dünya Gıda Programı’na ait bir mali rapora atıf yapılıyor. Rapora göre, Ürdün’e yoğun Suriyeli akışı önemli demografik değişimler tetikledi, altyapı ve sosyal hizmetler bakımından baskı oluşturdu (EÖ).