*Fotoğraf: Louise Michel
İtalya, Akdeniz'de göçmenleri kurtaran yardım gemisi Louise Michel'i 26 Mart'ta alıkoymuş ve gemi hakkında 20 gün alıkoyma kararı almıştı. İtalyalı yetkililer, göç yasalarını ihlal etmekle suçladıkları geminin limandan ayrılmasına 26 Mart'tan beri müsaade etmiyor.
Avukatlardan 'el koyma' kararına itiraz
Sokak sanatçısı Banksy tarafından finanse edilen Louise Michel'in avukatları 6 Nisan'da 20 günlük el koyma kararına itiraz etti. Louise Michel'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Özgür ve huzurlu bir yaşam sürmek herkesin hakkıdır. Zor durumda olan birine yardım etmek herkesin görevidir. Bu el koyma kararı, dayanışma ve devinimde bulunan insanlara karşı siyasi güdümlüdür. Herkesin temel insan hakkına saygı duyulana dek durmayacağız. Karada ya da denizde" denildi.
"Yasal ve güvenli rotalara ihtiyacımız var"
Geçen hafta en az 23 insanın boğulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Bir teknede zor durumda bulunan insanlar için alarm verilen bir yardım gemisi olay yerine varana dek tekne 2 saattir alabora olmuştu. Bir diğer önlenebilir deniz kazası. Avrupa'nın devinimde bulunan insanlara karşı yürüttüğü gaddar savaştan dolayı 23 insan hayatını kaybetti. Şimdi yasal ve güvenli göç rotalarına ihtiyacımız var. Avrupa herkes için temel insan haklarını uygulamalıdır" belirtildi.
Lambedusa'daki kampta insanlık dışı şartlar
Louise Michel'den 4 Nisan'da yapılan paylaşımda ise şöyle denildi: "Avrupa sınır rejimi, ırkçı, aşağılayıcı ve ölümcüldür. Deniz kazalarını önlemek için ek kapasiteleri ve koordineyi kullanmak yerine, yetkililer kurtarma gemilerinin işini kısıtlıyor. İtalya'ya ulaşan göçmenler de Lambedusa tutuk merkezindeki gibi küçük düşürücü ve insanlık dışı şartlarda tutuluyor. Ki burada birkaç bin insan, temel hijyen ve tıbbi tedaviye ulaşma imkanı olmaksızın aşırı kalabalık ve kilitli bir kampta tutuluyor. Herkese güvenli ve onurlu bir yaşama temel hakkını sağlamak için güvenli ve yasal kaçış rotalarına ihtiyacımız var."
1/2????Today our lawyers submitted an appeal against the detention of the #LouiseMichel. To live a free and peaceful life is everybody's right. To render assistance to everyone in distress is everybody's duty. pic.twitter.com/vqdmy4PNAp
— LouiseMichel (@MVLouiseMichel) April 6, 2023
"Ölümlerin sorumlusu Avrupa"
Avrupalı yetkililerle koordineli bir şekilde çalışmak isteseler de yetkililerin "ajandalarındaki politik gerekçelerden" dolayı arama kurtarma çalışmalarına farklı yaklaştığını ifade edilen açıklamada, "Kurtarma gemilerinin kasten engellenmesi, denizde bulunan insanların durumunu daha da kötüleştiriyor. Denizde kurtarma suç değildir. İnsanlar her gün ölümün pençesine bırakılmışken, biz kurtarmadan alıkonuluyoruz. Bu utanç verici. Bu ölümlerin sorumluluğu sizin üzerinizde, Avrupa" kaydedildi.
TIKLAYIN - Louise Michel: Savaşmak için gerekli tüm adımları atacağız
Geminin adı neden Louise Michel?
Eski bir Fransa donanma gemisi olan Louise Michel'in güvertesinde Banksy tarafından çizilen, kalp şeklinde bir can simidini tutan çocuk resmi bulunuyor. Fransalı anarşist feminist Louise Michel'in adı verilen gemi amacını, "cankurtaranlığı feminizm, ırkçılık karşıtlığı ve anti-faşizm ilkeleriyle birleştirmek" olarak açıklıyor.
Paris Komünü'nün cansuyu: Louise Michel
Louise Michel, 29 Mayıs 1830'da Vroncourt-la-Côte'ta doğdu. Öğretmen olan Michel, Paris Komünü'ne hayat veren anarşist olarak biliniyor. 1865'te Paris'te modern ve ilerici yöntemleriyle tanınan bir okul açtı. Michel, Victor Hugo ile yazıştı ve şiir yayınlamaya başladı. Paris'in radikal siyasetine dâhil oldu, "Anarşistler Bildirisi" ve "Komün"ü kaleme aldı. 1871'de Paris Komünü'ne katıldı, yakalandıktan sonra Yeni Kaledonya'ya sürüldü. 9 Ocak 1905'te Marsilya'da hayata veda etti.
(NT)