Haberin Kürtçesi için tıklayın
İngiltere’nin başkenti Londra’da Grenfell Tower’da çıkan yangında en az 17 kişi öldü, 74 kişi yaralandı.
Bu sabaha karşı TSİ saat 03.00 sularında başlayan yangın yer yer devam ederken Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan ilk yazılı açıklamaya göre, Polis Şefi Stuart Cundy şunları söyledi:
"Şu aşamada altı kişinin hayatını kaybettiğini teyit edebildik ancak önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenen çok karmaşık kurtarma operasyonu sırasında bu sayının daha da artması bekleniyor. Birçok kişi de tedavi görüyor."
Bina sakinleri yangın için uyarıyordu
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, binada oturanların son yıllarda yangın riskine karşı çok sayıda uyarı yaptığı ancak herhangi bir önlem alınmadığı öne sürülüyor.
Grenfell Tower sakinlerinin, son dört yıldır yangın riskine karşı binanın güvenliğiyle ilgili kaygılarını dile getirdikleri belirtiliyor.
Bina sakinlerinin oluşturduğu Grenfell Eylem Grubu, Şubat 2013'te binadaki yangınla mücadele malzemelerinin 12 aydır test edilmediğini açıklamıştı.
Grup aynı zamanda, 2012 yılına ait yangın risk değerlendirme raporundan bir alıntı da yayınladı. Rapora göre, kazan dairesi, asansör motor odası ve zemin kat elektrik kontrol bölümünde bulunan yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihinin 12 ay geçtiği tespit edildi.
Çatıdaki tüplerin arkasında da büyük siyah harflerle "ayıplı" ibaresinin yer aldığı ve 2009’dan bu yana kullanılmadığı belirtildi.
Londra İtfaiyesi ve Kensington ve Chelsea Belediyesi, 2016 yılındaki tadilatın ardından binanın yangın riski notunu orta düzey olarak belirlemişti.
Ancak bina sakinleri, yapının yangın riski taşıdığı yönündeki uyarılarını sürdürdü. Kasım 2016'da Eylem Grubu kendisine ait blogda binadaki tehlikeli yaşam koşullarını "yalnızca felaket bir olayın" ortadan kaldırabileceğini yazdı.
Grup ayrıca, bina için asılan uyarılarda yangın çıkması halinde herkesin evde kalması gerektiği uyarısının yapıldığını da öne sürdü.
Bina hakkında
Londra'nın batısındaki Kuzey Kensington bölgesinde bulunan Grenfell Tower'ın inşaatı 1974 yılında tamamlandı.
Binada 24 kat ve 120 daire bulunuyor.
Bina, 2015-16 yıllarında, bulunduğu belediye tarafından yapılan yenilenme çalışmalar çerçevesinde kapsamlı bir tadilattan geçirildi. Tadilat esnasında binanın dış yapısı da ısı yalıtımı ve yeni pencere sistemleriyle modernize edildi. Binaya yeni ısıtma ve havalandırma sistemleri de kuruldu.
Binanın sahibi Londra'daki Kensington ve Chelsea Belediyesi. Bina yöneticiliğini ise bu belediye adına Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation adlı şirket yürütüyor.
“En zengin belediyenin en yoksulları”
Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından çalışma izni iptal edilen eski Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Matematik Bölümü öğretim üyesi Chris Stephenson, söz konusu yangınla ilgili T24’e “Londra’daki yangın: ‘Geliyorum’ diyen bir sınıf katliamı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
120 ailenin yaşadığı 24 katlı binanın İngiltere’nin en zengin belediyesi olan Royal Borough of Kensington and Chelsea’ye ait olduğunu, oturanların o belediyenin en yoksul, ağırlıklı etnik azınlıklardan, vatandaşlarından oluştuğunu yazan Stephenson, muhafazakar parti yönetimindeki belediyenin apartman bakımını taşeron firmaya verdiğini ifade etti.
Stephenson, yazısında binaya ilişkin şu notları düştü:
* Grenfell Tower'de yangın önlemlerinin yetersiz olduğu iddia edilince, apartman yöneten taşeronun tek yaptığı iş, her daireye "yangın olursa kapıya ıslak havlu koyun ve dairenizde kalın" ilanlarını dağıtmak.
* Belediye yetkilileri duymazlıktan geldi. Taşeron ve binayı tamir eden müteahhit, şikayet eden sakinler derneği temsilcilerine fiziksel tehditlerde bulunmuş.
* Apartman yanında inşa edilen özelleştirilmiş okulun inşaaatı için apartman yanındaki açık alan kapatılmış. Apartman sakinleri “yangın olursa itfaiye nasıl gelecek” diye sorarak protestolarda bulundu.
* Yanındaki okul inşaatına karşılık ‘tazminat’ olarak, apartmana plastik bir mantolama yapılmış. Yangının çok hızlı yayılmasında bu mantolama malzemesinden şüpheleniyor.
* Üç sene önce apartmanın elektrik tesisatında patlamaya sebep olabilen ani voltaj yükselmeleri olmuş. Komşu bloklarda yangınlar meydana gelince itfaiye çeşitli öneriler yaptı. Bu öneriler uygulanmadı.
* Londra’da Boris Johnson, Büyükşehir Belediye Başbakanı’yken Londra iftaiyecilerinin 6’da biri işten atıldı, 10 itfaiye istasyonu kapatıldı. Londra İtfaiye Komisyonu kesintilere itiraz ederken Johnson kesintileri kararnameyle gerçekleştirdi. Kensington ve Chelsea Belediyesi bölgesinde bulunan itfaiye aracı sayısı 8’den 4’e indirildi. (EKN)