Londra'daki 33 belediye meclisi dün (13 Kasım) düzenlenen oylamalarla süpermarket ve mağazaların müşterilerine plastik torbaları ücretsiz olarak sağlamasını yasaklama kararı aldı.
Poşetler çöpe gidiyor
Karar, bağlayıcı şekilde uygulanabilmesi için parlamentonun onayına sevk edildi. Parlamentonun bu konuyu gelecek 18 ayda gündemine alması gerekiyor.
Alışveriş poşetleri çevre için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İngiltere'de her yıl süpermarket ve dükkanlar 13 milyar torba dağıtıyor. Bunların çoğunluğu çöpe gidiyor.
Torbaların doğaya karışması 400 yılı bulurken, ülkede kullanılan poşetlerin halihazırda sadece 200'de biri geri dönüşüme gidiyor. Geri kalanıysa, katı atıklarla birlikte çöp olarak toplanıyor.
Yedi milyon nüfuslu Londra'nın yerel yöneticileri plastik torbaların yarattığı çevre kirliliğini önlemek ve poşet kullanımını azaltmak için torbalara vergi getirmek ya da dükkânların bunları ücretsiz olarak dağıtmasını engelleme seçenekleri üzerinde durdular.
Sonuçta, plastik torbaların dükkânlardaki dağıtımının ücretli olmasına karar verildi. Girişimin başını çeken Londra Belediyeler Birliği anketler yaparak, Londralıların yüzde 90'ının torbalar konusunda bir şeyler yapılmasından yana olduğu sonucuna vardı.
Belediyeler Birliği Başkanı Merrick Cockell, "İnsanların yaşam tarzlarını biraz değiştirmesi gerekecek. Ceplerinde ya da çantalarında bir torba bulundurmayı unutmayıp, gerek duyduklarında bunu kullanacaklar" dedi.
Avrupa'da pek çok yerde bu formülün etkin şekilde işleyebildiğini gördüklerini de söyleyen Cockell, "İnsanlar alışkanlıklarını biraz değiştirince bu kadar çok plastik israfının önüne geçilmiş oluyor" dedi.
Tahminlere göre, İngiltere genelinde kullanılan plastik torbaların yüzde 25 oranında azaltılması, yılda 58 bin ton karbondioksitin atmosfere karışmasını önleyecek. Bu da çevre kirliliğinin önlenmesine 18 bin otomobilin trafikten çekilmesine eş değer bir etki yapacak.
"Yasak yerine seçme şansı verilsin"
Planı eleştirenlerse örneğin kağıt poşetlere yüklenmenin de çevreye faydalı olmayacağına dikkat çekiyor. Yasağa karşı olan İngiltere Perakendeciler Konsorsiyumu Başkanı Kevin Hawkins, bazı üyelerinin zaten torbaları ücretlendirmeye ya da tekrar tekrar kullanılabilen uzun ömürlü torbalara yöneldiğini söyledi.
Hawkins'e göre yasak yerine, perakendecilerin müşterilerinin beklentileri doğrultusunda çözüm geliştirmesine fırsat tanınmasını istedi.
İngiltere'de sigara yasağı getirilirken de benzer bir süreç izlenmişti. Seçmenlerin buna tepki gösterebileceği kaygılarına rağmen; yasak sorunsuz bir şekilde uygulamaya girdi. Önergenin sahipleri şimdi aynı başarıyı tekrarlamayı umuyor. (EZÖ)