Loç Vadisi'nde Cide Hidro Elektrik Santral (HES) Projesi'nin "Çevresel Etki Değerlendirmesi" (ÇED) raporunun iptal edilmesinin ardından, Loç Vadisi Koruma Platformu, Orya Enerji'nin temyize başvurmadan vadiden çekilmesini istedi.
Kastamonu'nun Loç Vadisi'nde Orya Enerji tarafından yapılmak istenen HES'e karşı ayardır mücadele eden köylüler, Orman Bakanlığı'nın projeye vermiş olduğu ÇED'in iptal davasını 12 Temmuz'da kazanmıştı.
Temyize gitme, terk et
Kararın ardından yazılı açıklama yapan Loç Vadisi Koruma Platformu, 30 gün içinde temyize gitme hakkı olan Orya Enerji'nin bu isteğinden vazgeçmesini istedi.
"Sadece para kazanma niyetiyle, Küre Dağları Milli parkı içinde ülkemizin en güzel vadilerinden biri olan Loç Vadisi proje alanında yapmayı düşündüğü çalışmalarla havza ve milli park ekosistem bütünlüğüne zarar vererek Orya Enerji hiçbir yere varamaz. Artık Loç'u terk et."
Platform, HES mücadelesi sürecinde bölge halkının arasında yaşanan olumsuzluklara son verileceğini belirtti.
"Bundan sonra, türlü vaatlerle kandırılan, birbirlerine düşürülmeye çalışılan baba oğul, ağabey kardeş ilişkilerini en samimi haline eskisinden daha da güçlü bir hale getireceğiz. Biz artık 'Cide Hes gitti, huzur geldi' demek istiyoruz."
Orya Enerji temyize gitti
Yeşil Gazete'den Ümit Şahin'e konuşan Orya Enerji Cide HES'in proje sorumlusu Bekir Sıtkı Esendir, yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle altı aydır çalışmayan, ancak davayı kazanma umuduyla açık tuttukları şantiyelerini kapatacaklarını ve Danıştay kararını bekleyeceklerini söyledi. Esendir, hukuki yollardan mücadele ederek projeyi mutlaka yapmak istediklerini ekledi.
Loç Vadisi'nde ne olmuştu?
Cide Loç Vadisi halkının, 16 mart 2009'da Cide Hes projesi Çed halkı bilgilendirme toplantı ile başlattığı mücadele, projenin 15 Eylül 2009'de Çed onayı alması ile birlikte, 15 Aralık 2009'da Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinde açtığı Çed İptal ve Yürütmeyi durdurma davası ile devam etti.
Halk, mahkeme sürecinde Orya Enerjinin yalnızca Çed onayı aldığını, alması gereken diğer izinleri almadığını hem belgelediler, hem de 28 gün boyunca oturm eylemi yaptılar. İnşaat, 31 Aralık 2010'da Ruhsatsız ve İmarsız kaçak Hes yaptığı için Kastamonu İl Özel İdaresi tarafındanı mühürlenmişti.
3 Ocak 2011'de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, "geri dönülmesi mümkün olmaya tahribatlar yapıldığı" gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
ÇED: HES ekosisteme zarar verir"
11 Temmuz 2011'de Kastamonu İdare Mahkemesi Çed İptal kararını açıkladı.
Raporda "Projenin planlandığı sahanın Milli Park alanına dâhil olmayan bir alanda planlanmasına karşılık, aynı havza içerisinde yer almasından dolayı projenin gerçekleştirilerek işletmeye açılmasını halinde uzun dönemde ekosistem bütünlüğüne zarar verecek nitelikte olduğu" belirtildi. (NV/ŞA)