Kastamonu'nun Cide ilçesi Loç Vadisi'nde yapımı süren Cide Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatının şantiyesi, Cide Kaymakamlığı'nın talebiyle jandarma tarafından mühürlendi.
31 Aralık 2010 tarihli mühürde, "754 sayılı Kastamonu Özel İl İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nün yazıları gereği bu iş yerinin faaliyetleri durdurulmuş olup, Cide Kaymakamlığı tarafından mühürlenerek kapatılmıştır" deniyor.
Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, müdürlükte oluşturulan İmar Komisyonu'nun, vadide yapılması planlanan HES'in bulunduğu alanda yaptığı inceleme sonucu imar planına aykırı bir yapılaşma tespit ettiğini belirterek, hazırladıkları raporu kaymakamlığa gönderdiklerini ve kaymakamlığın da yetkisiyle şantiyeyi mühürlediğini belirtti.
Karahasan, İl Özel İdareleri'nin Türkiye'de HES projeleriyle ilgili 12 kurumdan biri olduğunu belirterek, projelerin yalnızca imar durumuyla ilgilendiklerini ifade etti.
Karahasan ayrıca HES'lerin "devlet projeleri" olduğunu belirterek "projeyi yürüten firma belirten eksiklikleri tamamlayacak ve hazırladığı planı İl Genel Meclisi'ne sunacak; meclis de bunu uygun görürse, çalışmalarına devam edecek" dedi.
"İl Özel İdare'nin mahkemenin üstü gibi demeçler vermesi doğru değil"
bianet'e konuşan Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu üyelerinden Hasan Sıtkı Özkazanç, imar planının olmadığına dair tespitin Ekim ayında yapıldığını, planın "gerekli olmadığı" yanıtı geldiğini, fakat gerekliliğin Bakanlık yazışmaları sonrasında ortaya konduğunu hatırlattı ve mühürlemenin ancak bunun üzerine yapılan suç duyurusu üzerine gerçekleştiğine dikkat çekti.
İl Özel İdare'nin "geç de olsa hukuka uymasını" olumlu karşılayan Özkazanç, Karahasan'ın açıklamalarını ise "Şirkete yasalara göre bunu yapmak zorundayım" mesajı verme amaçlı olduğunu düşündüğünü söyledi ve ekledi:
"Kastamonu İdare Mahkemesi'nde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararının iptali için açılan dava bir yıldır sürüyor; mahkemenin üstüne çıkıp HES mutlaka yapılacakmış gibi sözler söylemek doğru değil."
"Mühürleme, mahkeme sonuçlanana kadar geri dönülmez zararlar verilmesini önlemek açısından önemli; asıl beklentimiz ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi."
Cide'de köylüler şantiye başında nöbet tutarken, İstanbul'da ise Loç Vadililer HES projesini yürüten Orya Enerji şirketinin önünde 27 gündür oturma eylemlerini sürdürüyor. Loç Vadisi Koruma Platformu mücadelelerinin bitmediğini, mahkemeden "yürütmeyi durdurma" ve ÇED iptal taleplerinin sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı. (EÇ/EÖ)
* Bu haberde Kastamonu Postası'ndan yararlandık.