*Bahar Gökten'in fotoğraf albümü için tıklayın.
Kastamonu Loç Vadililer'in köylerinde yapılan Cide Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı İstanbul'daki enerji şirketi önünde sürdürdükleri oturma eylemi 23 gününü geride bıraktı.
Köylüler, Beyoğlu Fındıklı'daki şirket binası Orya Han önünde bugün de (30 Aralık) "Şirket talan, kanun yalan, sarı yazma isyanda, isyana devam", "Santral yapma boşuna, yıkacağız başına", "Cide HES gidecek, Huzur gelecek" sloganları atıyordu.
Antalya Alakır Vadisi'nde yapımı süren HES'lere karşı mücadele eden "Alakır'ın Sesi" müzik grubunun enstrümanlarıyla katılarak destek verdiği eylemi, sanatçı Pelin Batu da ziyaret etti.
Loç Vadisi'nde yapılanı bir "katliam" olarak tanımlayan Batu, şunları söyledi:
"Ortada HES inşaatının başlamaması gerektiğine dair bir karar var; fakat önünde durduğumuz şirket utanmadan çalışmaya devam ediyor."
Batu: Eylemden şikayetçi şirket, davaları önemsemeden çalışıyor
Şirketin eylemciler hakkında "Çalışma özgürlüğünü engelledikleri" gerekçesiyle şikayetçi olmasına da değinen Batu "Bunların üstüne bir de bu eylemden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Kendileri hiçbir davayı önemsemeden çalışıyor" dedi.
Kastamonu Dernekler Federasyonu (Kasderfed) Başkanı Selami Çelebioğlu da basına yaptığı açıklamada "Çaba, davası süren inşaatı durdurmak için; buna rağmen hızla devam ediyor olması, kanunların geçerli olmadığını mı gösteriyor, ne manaya geliyor bunu sizlerin takdirine bırakıyoruz" dedi.
Çelebioğlu "Jandarmanın şikayetleri dikkate almadığı söyleniyor. İlgili alay komutanı, korumakla mükellef olduğu köylüyü dikkate almayıp, şirketi alıyor. Bunu açıklamaları gerek" diye ekledi.
Kasderfed'den Sarıcı: HES'ler köyleri boşaltacak
Kasderfed Genel Sekreteri Güler Sarıcı da eyleme destek için bulunduğu Fındıklı'da bianet'e konuştu.
"Cide HES yalnızca Cide'nin sorunu değil. Önümüzdeki 30 yılda dünyada su savaşları olacak. Bu eylem de bir başlangıç; burada suyun mücadelesini veriyoruz" diyen Sarıcı, Loç Vadililer'in aslında tüm halk ve gelecek adına hareket ettiklerini söyledi.
Sarıcı "Bu dünyanın ve geleceğin de sorunu. Suyun ulaşabildiği her yer, insan, hayvan hayatı ve bitkiler etkilenecek" dedi ve genç nüfusun azaldığı Kastamonu'nun yeni bir göç zorunluluğu riski altında olduğunu ifade etti:
"HES'lerin kurulmasıyla köyler boşalacak, göç meydana gelecek. Tarım ve hayvancılık zaten zayıf, su tutulmasıyla kuraklık oluşacak, hepten yok olacak. Bu şirketse 49 yıl boyunca su kaynağının sahibi olacak."
"Önce Doğu Karadeniz'de HES yapmak istemiş bu şirket neden Rize'de yapamamış da buraya gelmiş? Kastamonu'nun oradaki gibi siyasi ve ekonomik bir güce sahip olmadığını mı düşünüyorlar?"
"Devlet destekli alternatif enerjiyle bu tip sorunlar çözülebilir. Burada karşılanacak olan enerji çok küçük ve buna da ihtiyaç yok. Yapılmak istenen suyun kaynağına sahip olmak; enerji bahane." (EÇ)