Yönetim toplantısı öncesinde bianet'e bilgi veren TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto, "Büyük bir ihtimalle, liste isminde değişikliğe gidilecek. Ali Kemal isminin listeden çıkarılması söz konusu değil" dedi.
Olcayto : İdeolojik görüşleri bizi ilgilendirmez
Basın Müzesi'nin 1988 de açıldığını, basın şehitleri galerisinin de 1991'de dönemin Cemiyet Başkanı Nezih Demirkent tarafından hizmete açıldığını hatırlatan Olcayto, Orhan Koloğlu ve Alpay Kabacalı'nın cemiyet adına listeyi tamamlamak için bir araştırma yaptıkları, Ali Kemal isminin de 2000 yılında listeye eklendiğini söyledi.
TGC listesinin araştırmacılarca en tarafsız liste olarak değerlendirildiğini söyleyen Olcayto, "Biz nesnel olarak sadece gazeteci olmasını ölçüt aldık. İdeolojik görüşleri bizi hiç ilgilendirmedi. Yazı ve fikirlerinden dolayı öldürülmeleri yeterli bir ölçüt bizim için" diye konuştu.
Cemiyetin Cağaloğlu'ndaki merkezine siyah çelenk bırakılırken kendi görüşünü açıklayan Olcayto, "O listede Ali Kemal de Darendelioğlu da Metin Göktepe de var. Önemli olan, gerçekten bu mesleği yaparken fikirlerinden dolayı öldürülmüş olmalarıdır. Şehit sözcüğüne ben de karşıyım keşke başka bir şey deseydik" demişti.
"Şehit Listesi 15 yıldır var"
Olcayto, eylemcilere "15 yıl önce hazırlanmış bu liste ile ilgili şimdiye kadar niye kimse sesini çıkarmamış. Türkiye'de hiç kimse aykırı fikrini söyleyemeyecekse, karşı görüş belirtemeyecekse, tek tip insan olacaksa o zaman biz neden demokrasiden bahsediyoruz" diye tepki göstermişti.
6 Kasım 1922'de yargılanacağı Ankara'ya götürülürken İzmit'te linç edilerek öldürülen "Peyam-ı Sabah" gazetesinden Ali Kemal'in TGC'nin Şehit Gazeteciler listesinde yer alması, İşçi Partisi çevrelerinde siyah çelenkli bir protestoya yol açmıştı. (EÖ)