İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin mezuniyet töreninde başlayan ve 22 lise öğrencilerinin bildirileriyle devam eden protestolar, Twitter’da #DiplomalıLiselilerAyakta hashtag’i ile Top Trend (TT) oldu.
Liselilerin protestolarına destek verenler ve eleştirenler, #DiplomalıLiselilerAyakta hashtag’i ile 43 bini aşkın tweet attı.
Tweetlerden bazıları şöyle:
Diktatörlüğe direnen liseli kardeşlerimize destek için #DiplomalıLiselilerAyakta tagına yüklenmeye devam! pic.twitter.com/8fh7SDKrSe
— DirenÜniversite (@DirenUniversite) June 13, 2016
Büyüklerine ders niteliğinde ayaklanma başlatan #DiplomalıLiselilerAyakta kutluyorum
— Ne Çok Konuştun (@DurBirDinlee) June 13, 2016
#DiplomalıLiselilerAyakta Karanlığa ışık sızdı .. Artık her zamankinden daha çok umut var... Gençlik uyanıyor..
— Cansu Kaya (@CkCansuKaya) June 13, 2016
Diplomasız üniverstelilere karsı ülkeyi korumak için #DiplomalıLiselilerAyakta
— Lale Bozova (@lbozova) June 13, 2016
Ne olmuştu?
İstanbul Erkek Lisesi mezuniyet töreninde, müdür Hikmet Konar’ın konuşması sırasında tüm öğrenciler sırtnını dönmüş, ardından da bu protestoyu neden gerçekleştirdiklerine dair bir bildiri yayınlamıştı.
Liselilerin protestoları, 22 lisenin öğrencilerinin yayınladığı bildirilerle devam etti.
Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık bir yıl önce İstanbul'daki 11 lisenin okul müdürlerini kendisi atamaya başlamıştı. Liselilerin bildirilerinde yeni yönetimle geleneksel öğrenci etkinliklerinin içeriklerinin kısıtlanması ya da iptal edilmesi, kadın öğrencilere kıyafet kısıtlamaları, iptal edilen panellere dikkat çekildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bazı okulları seçerek “Proje Okul” yapma, öğretmen ve müdürlerini de sınavsız atama hakkı veren yasal düzenleme, dershaneler yasası olarak bilinen 652 sayılı Kanun hükmünde kararname ile yapılmıştı. Yasa MEB’e, Proje Okullar’a öğretmen ve yöneticileri sınavla değil, doğrudan bakan tarafından atama yetkisi veriyor.
Türkiye Liseliler Birliği’nden bildiri
Türkiye Liseliler Birliği’nin “Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz” başlığıyla imzaya açtığı bildiriyi de 365 liseden öğrenciler imzaladı.
Bildiride, protestoların gerçekleştiği diğer okullar selamlanırken “Okullarımızdaki çağdışı uygulamalar, müdür baskıları, engellemeler tüm liselerin ortak sorunu. Parasız, laik, bilimsel ve milli eğitim için mücadeleyi çoğaltmak geleceğimizi elimize almak hepimizin sorumluluğunda. (…) Bu büyük dayanışma, Türkiye’deki tüm liseleri birleştirecektir. Bu büyük birlikteliğe güç vermeye sadece liseli arkadaşlarımızı değil, bir zamanlar bu sıralardan yolu geçen mezunlarımızı, ailelerimizi de davet ediyoruz” denildi. (ÇT)