Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’nın yerine getirilen Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) sonuçları dün (30 Temmuz) açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) istatistiklerine göre, sınava giren 1 milyon 229 bin 591 öğrenci 8. sınıftan mezun olurken bu öğrencilerin yüzde 20’ye yakını (211 bin 700) herhangi bir okul tercih etmeyerek sistem dışında kaldı.
TIKLAYIN – LGS ve YKS Sınav Sonuçları Açıklandı
MEB istatistiklerini bianet’e değerlendiren Eğitim Reformu Girişimi’nden (ERG) Özgenur Korlu, öğrencilerin nakil yerleştirme sistemi aracılığıyla bir tercih hakkına daha sahip olduğunu, o nedenle henüz umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini söyledi.
Üç farklı yerleştirme sistemi
5 Kasım 2017’de eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz liselere girişte sınav sisteminin değiştiğini açıkladı. Yeni sisteme göre üç şekilde tercih yapılacaktı:
Öğrenciler isteklerine göre, ya sınava girmeden kaldıkları adreslere göre kendilerine en yakın beş okulu ya da sınava girerek 1556 “nitelikli” okuldan birini tercih edecekti.
Ayrıca hem adrese dayalı hem de merkezi yerleştirme tercihlerinden sonra nakil (ek) yerleştirme ile üçüncü yerleştirme işlemi de olacaktı.
Korlu, MEB’in sınav sonuçlarına göre aktardığı verilerden “en ilginç” olan kısmın hiç tercih yapmayan öğrenciler olduğunu söyledi. Ancak bu öğrencilerin nakil dönemi yerleştirmesini bekliyor olabileceklerini de ekledi.
Korlu: Öğrencilerin önünde yeni bir süreç var
Sınav sistemi öğrenciler eğitim-öğretim yılına başladıklarında, yani sınavdan sekiz ay önce değişti. Birçok öğrencinin yeni sistemi anlayamadan sınava girdiğini kaydeden Korlu şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sınav sistemi dönem başında değişti ve 8. sınıflar ilk defa bu sınava girdiler. Tercih dönemi açısından da karmaşık bir süreç oldu. Üç ayrı tercih süreci planlandı ve dolayısıyla hem öğrencilerin hem ailelerinin kafası karıştı. Bilgi konusunda eksiklikler vardı. ‘Ben yerleşemedim hayatım bitti diyen çok öğrenci’ oldu.
“Halbuki önlerinde daha nakil yerleştirme dönemi var. Yani her şey bitmiş değil. Ayrıca MEB nakil yerleştirme sürecinde öğrencilerin boş kontenjana bakmaksızın tercihte bulunması gerektiğini ifade etti. O dönemde yeni bir dalgalanma olabilir.”
“TEOG’a göre daha iyi bir sistem”
Korlu, LGS adıyla yapılan üç şekilli yerleştirme sisteminin alternatif açısından TEOG’a göre daha olumlu değerlendirilebileceğini ve etkilerini görmek için beklemek gerektiğini ifade etti:
"TEOG sisteminde bütün okullara sınavla girilebiliyordu ve onun da dezavantajlarını görmüştük. Çünkü bütün çocuklar sınava girip bir okulu kazanmak istemiyorlar. LGS farklı alternatifler yaratması açısından TEOG'a göre daha iyi bir sistem olarak yorumlanabilir.
“Ancak yine de adres yerleştirmesinin daha efektif bir şekilde olacağıyla ilgili üzerinde daha fazla çalışılması ve düzenlemeler yapılması gerekiyor. Son 20 senede sistem beş kere değişti. LGS daha sistematik bir yerleştirme uygulamaya çalışıyor. Etkilerini biraz bekleyip görmek gerekecek.”
Yeni sistemi Erdoğan istemiştiTEOG, 16 Eylül 2017 günü AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı” sözlerinin ardından apar topar yürürlükten kaldırılmış, yerine yeni sistem çalışması başlatılmıştı. TIKLAYIN - Türkiye'de Eğitim Sistemi: 15 Yıllık Yap – Boz Dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Erdoğan’ın konuşmasından üç gün sonra “TEOG kaldırıldı, bu yıl yapılmayacak” açıklamasını yapmıştı ve yeni sistemin henüz belli olmadığını söyledi. TIKLAYIN - Yıllardır Okuyoruz, Sınav Sistemini Anlamadık 2017-2018 eğitim öğretim yılında TEOG’a gireceklerini düşünerek hazırlık yapan öğrenci ve veliler yaklaşık 45 gün boyunca yeni sistemin ne olacağına dair kapsamlı açıklama bekledi. Yılmaz, 5 Kasım’da yeni sistemi açıkladı. Bakan Yılmaz, 29 Kasım 2017’de bir kez daha açıklama yaparak sistemi anlattı. Ancak öğrenci ve ailelerin sınava dair soru işaretleri sınavı resmen görünceye kadar tam anlamıyla giderilmedi. |
(TP)