Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, seçmeli bir ders 10 öğrenciyle açılabilecek, daha az talep olursa açılamayan derslerle ilgili milli eğitim müdürlükleri karar verecek.
Seçmeli dersler
Yönetmelikte yer alan değişikliklerin bazıları şöyle:
* Ders seçimi veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmenin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından mayıs ayının ikinci haftasından ders kesimine kadar yapılır ve e-Okul sistemine işlenir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
* Seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir. Ortak derslerde ise sınıf bütünlüğü esastır. Özel öğretim kurumlarında bu şartlar aranmaz.
* Yeterli talebin olmamasından dolayı açılamayan seçimlik dersler millî eğitim müdürlüklerinin onayına bağlı olarak merkezi bir okul/okullarda açılabilir ve farklı okul öğrencilerinin kayıtları okullarında kalmak üzere seçimlik dersleri bu okul/okullarda almaları sağlanabilir.
Performans ödevleri
* Performans ödevleri kaldırıldı. Bunun yerine öğrencinin ders programında öngörülen eleştirel düşünme, problem çözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma ve araştırma sonucu elde ettiği kazanımları yazılı, sözlü veya uygulamalı derslerdeki performansına göre not verilecek.
Yeterlilik sınavı
* Hazırlık sınıfı olan liselerde öğrencilerin Türkçe ve birinci yabancı dil derslerndeki yeterliliklerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı sınav yapılacak.
İbadethane
* Yönetmelikte "İmamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, kur'an kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamaya yönelik eğitimler ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde yürütülür" denerek Anadolu imam hatip liselerinin okul dışından kurumlarla işbirliği yapması sağlandı.
* Bakanlığa bağlı tüm ortaöğretim okullarına da ibadethane zorunluluğu getirildi.
Liseye kayıt
* Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan veya yetenek sınavıyla liseye kayıt yaptıracak. Herhangi bir liseye yerleşemeyenler ikametlerine veokullarının kontenjan durumlarına göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yerleştirilecek.
* Yetenek sınav puanı ve yerleştirmeye esas puan kullanılarak öğrenci alan güzel sanatlar liseleri ile spor liselerine öğrenci alımı ve kayıt işlemleri bakanlıkça belirlenen esas ve usullere göre yapılacak.
* Önceki yıllarda ortaokulu bitirip, herhangi bir lisede kaydı olmayan ve gereken şartları taşıyan öğrenciler ikamet adreslerine ve uygun kontenjanı olan Anadolu, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu, çok programlı Anadolu ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine kayıtları yapılabilecek.
Meslek liselerine kayıt
* Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin sağlık durumlarının ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması şartı aranacak. Bu durum, alana geçiş sürecinde, programın özelliğine göre gerektiğinde, sağlık ve sağlık kurulu raporuyla belgelendirilecek.
* Okulların nakil ve geçiş şartlarının taşınması halinde Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesinden örgün ortaöğretim kurumlarına ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar geçen süre içerisinde, örgün ortaöğretim kurumlarından Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine ise bu okulların kayıt dönemlerinde öğrenci kayıtları yapılabilecek.
Nakil komisyonları
* Birden fazla ortaöğretim kurumu bulunan okullar arasında koordinasyonu sağlamak üzere millî eğitim müdürlükleri bünyesinde her ders yılı sonunda öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kurulacak.
* Komisyon milli eğitim müdürünün görevlendireceği şube müdürünün başkanlığında; özel eğitim hizmetleri kurulu başkanı, bakanlığın ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim, din öğretimi ve özel öğretim kurumları genel müdürlüklerine bağlı birer okul müdüründen oluşturulacak. Görev süresi bir sonraki ders yılı sonuna kadar devam edecek. Komisyonda, yabancı uyruklu öğrencilerin iş ve işlemlerinde ayrıca ilgili kurumdan yetkili bir temsilciye de yer verilecek.
Kaynaştırma öğrencileri
* Özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencileri yetenek, sağlık durumları ve ikamet adreslerini dikkate alarak ortaöğretim kurumlarının kontenjanlarına göre her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il ve ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu ve ilgili okul müdürlükleriyle işbirliği yaparak dengeli bir şekilde yerleştirecek.
Geç kalma
* Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
* Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur. (YY)
Yönetmelik değişikliklerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.