* Fotoğraf: AA /Arşiv.
Sınırları içerisinde İasos Antik Kenti'nin bulunduğu Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi'nde yapılmak istenilen "Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi"nin ÇED raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Haziran Cuma günü onaylandı.
İasos Mahalle Meclisi Derneği, onayla ilgili açıklama yaparak "30 gün içinde açılacak idari davayla yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz," dedi.
ÇED olumlu raporu verilen projenin faaliyetleri, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek isteniyor.
Güllük Körfezi içerisinde yapılmak istenen proje alanında antik kent sınırları içerisinde yer alan pek çok tarihi yapı bulunuyor.
Ne olmuştu?
Bölge halkı ve yerel STK'lerin karşı çıktığı projeye Muğla Valiliği 28 Aralık 2020'de "ÇED Gerekli Değildir" raporu vermişti.
Projeyle ilgili yapılması planlanan Haziran 2021'de Halkın Bilgilendirme Toplantısı, bölge halkının tepkileri sonucu iptal edilmişti.
Milas ve çevre ilçelerden gelen yaklaşık 1000 kişi ellerinde düdük, tencere, davul ve pankartlarla toplantının yapılacağı alanda protesto gerçekleştirmiş, Jandarma'nın engellemelerine rağmen eylemciler toplantıyı engellemeyi başarmıştı.
TIKLAYIN - Milas'ta maden yükleme limanı projesinin ÇED toplantısı engellendi
İasos Antik KentiMuğla'nın Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik kentin sakinleri İasos'un Peloponnesos'taki Argos'tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu. İasos antik kent yerleşiminde yapılan bilimsel araştırma ve kazılar sonucunda İasos'ta ilk yerleşme izlerinin Orta Tunç Çağı'na kadar indiği tespit edilmiştir. İasos Antik Kenti Argoslu kolonistler tarafından kurulmuştur. İasos sikkeleri üzerinde kurucu sıfatıyla betimlenen kişinin de koloni lideri olduğu düşünülür. Antik kentin sınırları içerisinde Orta Çağ Kalesi, Bakdakhin Anıt Mezarı, tapınak cepheli anıt mezar, Bouleuterion, Mendirek kulesi, tiyatro, balık pazarı müzesi, bazilika, nekropolis, agora ve mozaik evler yer alıyor. |
(TY)