İstanbul Ambarlı’da bulunan Marport’ta faaliyet gösteren Arser firması çalışanları işten çıkartılan işçilere destek olmak için iş bıraktı.
Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikasının (Liman-İş) örgütlediği direniş üçüncü gününde.
Arser firmasında iş makineleri operatörü olan Turgut Koçak işten çıkartıldı.
Koçak Marport limanında yaşananları bianet’e anlattı:
"Çalışma koşullarımızın insanileştirilmesi ve haklarımızın sömürülmemesi için 406 işçi arkadaşımla birlikte Liman-İş sendikasına üye olduk. Bu olayın hemen ardından işveren ‘iş yavaşlattığımız gerekçesiyle’ benim de aralarında bulunduğum 52 kişiyi işten attı.
“Normalin üstünde bir performansla çalıştırılıyoruz. Patronlar sürekli 'hızlı çalışın' diyor. Bu nedenle iş kazaları yaşanıyor. Biz de bunlar bir daha tekrarlanmasın diye kanunların bize verdiği azami hıza uyarak dikkatli bir şekilde çalışmaya devam ettik. Bundan dolayı işveren 52 işçinin işine son verdi ve bunu telefonla bildirdi bizlere."
“Sekiz yıl içinde 12 işçi hayatını kaybetti”
Sekiz yıl içinde 12 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Koçak işverenin derdinin işin yavaşlaması olmadığı görüşünde, “Bizi örgütlendiğimiz ve haklarımızı aradığımız için kovulduk” diyor.
Arser’in şu an taşeron firma aracılığıyla ehliyetsiz ve belgesiz işçi çalıştırdığını ve bu işçilerden birinin bugün kaza yaptığını belirten Koçak limana gelen gemilerin başka limanlara yönlendirildiğini söyledi.
“Şirket gemi acentalarına mail atmış ve tadilat nedeniyle kapalı olduklarını söylemiş. Oysa ki tadilat yok. Biz üç gündür iş bıraktık” diyen Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:
"406 liman işçisi haklarını sonuna kadar savunacak. İşçileri Arser sendika yönetimiyle görüşene kadar direnişlerini sürdürecek."
“Liman işçiliği ILO’ya göre ağır iş kolu”
Liman-İş sendikası toplu sözleşme uzmanı Deniz Akdoğan bianet’e direnişle ilgili şunları söyledi:
"Liman iş kolunda meydana gelen iş kazaları Tuzla’dakilerden farksız. Bizim iş kolumuz Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) düzenlemelerine göre ağır iş koluna girmekte. Hatta madencilikten sonra en ağır iş kolu."
Bu iş yerinde de diğer iş yerlerinde olduğu gibi işçiler aykırı iş şartlarında çalıştırılıdıklarını ifade eden Akdoğan "Kanuna aykırı bir düzen var. Bu nedenle de işçiler kendileri sendikalı olmak istiyor" dedi.
İşverenden ses yok
Arser yöneticileri sendikasız işçilerin de destek verdiği direnişle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Liman-İş sendikası ise bugün yaptığı açıklamada "Biz ölmeden haber olmak istiyoruz" dedi.(BÇ/EZÖ)