Rezan Zuğurli Barış ve Demokratik Partisi’nin Lice Eş Başkan Adayı.
26 yaşında. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı bölümü öğrencisi.
Lice’nin Fis köyünde doğan Zuğurli’nin ailesi o henüz çocukken köy yakmalar nedeniyle Diyarbakır’a buradan da bir yıl için Hatay’a zorunlu olarak göç etti. Ailede faili meçhul cinayetler de yaşandı.
Sekiz kardeş olan Rezan Zuğurli okul hayatına dönüş yaptıkları Diyarbakır’da devam etti.
2011 yılında başladığı üniversiteyken eyleme katıldığı gerekçesiyle 13 ay tutuklu kaldı. Yargıtayın kararı bozmasıyla tahliye oldu. Diyarbakır’da ailesiyle yaşıyor ve üniversiteye hala devam ediyor, gelecek yılın ilk döneminde mezun olacak.
Rezan Zuğurli ile siyasetle ilişkisini, aday oluş sürecini, Lice’de genç olmayı ve gençlere yönelik çalışmalarını konuştuk.
“Siyasette yeniyim ama ham değilim”
Zuğurli, Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi Belediyesi'ne bağlı Kardelen Kadınevi'nde çalıştı. Siyasette yeni olduğunu söylerken “insanların yaşadıkları en büyük siyasettir” diye ekliyor.
“Bazen insanların yaşadıkları, gördükleri, bunları anlatması en büyük siyasettir. Bu siyasette yeniyim ama çok da ham değilim.”
“Genç ve kadın olmanın sorumluluğu var”
Adaylığının aile içinde alınan bir karar olduğunu söyleyen Zuğurli, kendisinin de istediğini anlatıyor.
“Planladığım bir şey değildi ama sonra düşündüğümde bir şeyler yapabilirim ümidiyle istedim. Bu süreci götürebildiğime inandığım için yapmak istedim.
“ Hem genç hem kadın olmak ayrıcalıktır ama bu ekstra bir sorumluluk da yüklüyor. O sorumluluğu görerek başvurdum, o farkındalıkla devam edeceğimi ümit ediyorum.”
“Gençler Lice'de yaşananlardan bağımsız değil”
Zuğurli, “Lice’de genç olmak nasıl?” sorumuzu ise gençlerin Lice’de yaşananlardan bağımsız olmadığını anlatarak cevaplıyor.
“Coğrafyası olsun, yaşadıkları olsun Lice şimdiye dek çok farklı şeyler görüp yaşadı. 1993’te tüm ilçe olarak yakıldı. Bu yüzden gençleri bu olaylardan çok da bağımsız ele alamayız. Hepsinin hayatında kötü anlamda yaşanmışlıklar var.
“Geleceği geçmişten bağımsız ele almıyoruz. Geleceği kurmayı ancak önceyi düşünerek gerçekleştirebiliriz.”
Lice’de gençlerin sorunlarının da ilçenin sorunlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor Zuğurli.
“Lice’de hiçbir şekilde çalışma yapılmamış. Hala ilkel koşulları görebiliyoruz burada. 38 yıldır barakalarda yaşıyor insanlar ve gençler de. Bu aynı zamanda devletin politikasıdır da.
“Lice bilindiği gibi gençleriyle ön planda. Halk olarak politikler ama gençler öncülük ediyor.”
Gençlerin sorunları arasında çalışma alanlarının olmayışının ve uyuşturucunun gündemde olduğunu belirtiyor Zuğurli.
“Boşluktan kaynaklı ortaya çıkan uyuşturucu sorunu da var. Kendilerini finanse edecekleri çalışma alanı yok, farklı alanlara kaymışlar bu da esrar ekme ve içmeye dek gidiyor. Birçok genç elinden tutulmasını bekliyor.”
“Kendim üzerinden örnek veriyorum”
Çalışmalarında gençlerle iletişim içinde olduğunu, aynı yaşlarda olmalarının iletişimi kuvvetlendirdiğini anlatan Zuğurli gençlerin daha girişken olmaları için çaba harcadıklarını anlatıyor.
Lice 2009 yerel seçim sonuçları |
Demokratik Toplum Partisi:% 76,6 Bağımsız: % 10,8 Adalet ve Kalkınma Partisi: % 9,1 Cumhuriyet Halk Partisi: % 1,4 Milliyetçi Hareket Partisi: % 1,0 Hak ve Özgürlükler Partisi: % 1,0 Saadet Partisi: & 0,2 |
Gençlerin iş isteklerine BDP’li belediyelerin imkanlarının kısıtlı olmasını açıkça anlattıklarını belirten Zuğurli, gençlere “Ne kadar benim yanımda olursanız o kadar birlikte bir şeyler yapabiliriz” dediğini söylüyor.
“Gençlerin kendi köşesine çekilme durumu da var. Biraz onları tetikliyorum, kendi üzerimden örnekler veriyorum. Ben de onların yaşındayım, beni örnek alarak bir şeyler yapan gençler oldu bu birkaç ay içinde.
“Biraz daha girişken olmaları için tetikleyici güç oluyorum. Ya internet kafedeler ya da kahvelerde. Oralardan uzaklaştırmak adına bir şeyler yapmak istiyorum. Onlara ‘Ne kadar benim yanımda olursanız, o kadar fazla şey yaparız, istediğimiz gibi yaşarız’ diyorum.
“Gençlerin bir araya gelebilmesi çok kolay burada. Bunun önünü de açıyoruz. Projelerine öncelik vereceğimizi, ekonomik gelir için fikirlerine alan sağlayacağımızı belirtiyoruz.
“ ‘Düşüncelerinizi getirin bekliyoruz, kapımız açık, burası sizin yeriniz’ diyoruz.
“Karşılıklı güvenle oluyor. Onlara güveni verdiğime inanıyorum, onlar da görüyor. Gençlerle festivaller organize etme planlarımız var. Adım adım gitmek gerekiyor. İlk adım kültürel anlamda gençlerin bilinçlendirilmesi, yeteneklerine ve isteklerine göre yardımcı olmak.
“Gençlerin farklı alanlara kayıp kendi ayakları üzerinde durmalarını istiyoruz. Sonrasında onlarla birlikte güzel şeyler yapacağız.”
Zuğurli, üniversitede ikinci öğretim öğrencisi olduğunu, çalışmalar sırasında okula devam ettiğini seçilmesi durumunda da devam edeceğini belirtiyor. (BK)