İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Hezan (Kayacık) köyünde karakoldan halkın üzerine ateş açılmasıyla ilgili ön raporunu tamamladı.
Karakol protestosu sırasında halkın üzerine ateş açılması sonucu 18 yaşındaki Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, dokuz kişi silahla yaralandı.
Olayın hemen ardından oluşturulan insan hakları heyeti, mağdurlar, mağdur yakınları, görgü tanıkları ve resmi yetkililer ile görüştü. MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi yöneticileri, İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Tabip Odası’ndan temsilcilerle birlikte olay yeri incelemesine de katıldı.
“Arkadan vuruldular”
Derneğin ön raporunda inceleme şöyle anlatıldı:
* Olayda asker öncelikle gaz bombası kullandı. Daha sonra karakol inşaatının bulunduğu alana (askerlerin bulunduğu alandan uzak bir bölgeye, inşaat alanına doğru) göstericiler tarafından taş ve iki adet molotof kokteyli atıldı. Jandarma daha sonra silah kullandı.
* Ölü ve yaralıların genel olarak vücudun arka tarafından vurulduğu tespit edildi.
* Bu ihlallerle ilgili olarak henüz hiçbir olası şüpheli gözaltına dahi alınmadı.
* Olayda, kitleye karşı doğrudan ateşli silah kullanımını gerektiren bir durum yoktu. Kitleden Jandarma Karakolu ve güvenlik kuvvetlerine karşı herhangi bir şekilde silah kullanılmadı, bununla ilgili bir delil veya beyan yok.
* Güvenlik kuvvetleri herhangi bir uyarı ateşi açmadı.
“Devlet memurunu koruyor”
MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, resmi makamların olayın çıkış sebebiyle ilgili yaptığı açıklamaların yetersiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunu belirtti.
“’Göstericiler birbirlerini vurmuşlar’, ‘Köylüler arasında husumet vardı, olay bu husumetten kaynaklanmıştır’ gibi gayri ciddi açıklamaların yapılması, bir kez daha devlet aklının böylesi olaylarda memurunu koruma-kollama alışkanlığından vazgeçmediğini gösteriyor.”
“Ayrıca olaydan iki gün sonra Diyarbakır Valisinin, yaşananların, uyuşturucu operasyonlarına tepki olarak yaşandığını bildirmesi gerçek dışılığı ve çelişkiyi ortaya koyuyor.”
“Olay yerinden delillerin toplanması esnasında ayrıca pankart ve pet şişelerin toplanması ilk elden protesto olayına karışanların tespiti amacı ile yapıldığı, olay yeri incelemenin yaşanan olayın meydana çıkarılmasından çok, olaya katılanların tespit edilmesi gibi bir amaçla yapıldığı kanaati oluşturdu.”
Dernek, olay yerinde bulunan mermi kovanlarının balistik incelemelerinin yapılarak hangi güvenlik görevlilerinin ateş açtığının tespit edilmesi, ateş emrinin verilip verilmediği ile verilmiş ise kim tarafından verildiğinin tespit edilmesi ve bu kişilerin gözaltına ve açığa alınması gerektiğini ifade etti.
“Etkin, adil ve hızlı bir şekilde adli ve idari tahkikatın bir an önce yapılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep ediyoruz.” (AS)
* Fotoğraf: AA