*Fotoğraf: AA/Berlin.
ABD'li üst düzey yetkili, Newsweek'in haberine göre Rusya ve Türkiye'nin, Almanya Dışişleri Bakanı'nın Libya'dan yabancı güçleri çekme sözü vermesiyle yabancı birlikleri Libya'dan çekme sürecini başlatmak için geçici olarak bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Associated Press'e anlaşmanın henüz yapılmadığını, ancak her ülkenin her iki tarafta da yaklaşık 300 askerin kademeli olarak geri çekilmesini tartışmaya hazır olduğunu söyledi.
İkincisi düzenlenen Libya konferansına ev sahipliği yapan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Son yabancı güçler nereden gelirse gelsin Libya'yı terk edene kadar pes etmeyeceğiz ve dinlenmeyeceğiz" demişti.
Maas, Rusya ve Türkiye'nin karşıt taraflara yoğun bir şekilde dahil olduğunu, ancak bir tarafın diğerine üstünlük kazanmaması için dengeyi korurken bir geri çekilmenin "adım adım" yapılması gerektiğini kabul ettiğini söyledi.
Türkiye şerh düştü
Konferansın sonuç bildirgesinde de katılımcı ülkeler Libya'daki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi taahhüdünde bulundu.
Bildirgede, geçen yıl Ekim ayında varılan ateşkes anlaşması gereği yabancı güçlerin çekilme işlemlerinin "daha fazla gecikmeksizin" ve "tamamen" hayata geçirilmesi vurgusu yapıldı.
Yedi sayfalık sonuç bildirgesinde Türkiye'nin "derhal çekilme" konusunda şerh koyduğu belirtildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya'da güvenlik güçlerinin eğitimi için bulunan askerler gibi "düzenli güçler" ile paralı askerlerin aynı kefeye koyulamayacağı konusunun tartışıldığını belirterek "Bu konu bugün bizi yoğun bir şekilde meşgul etti" dedi.
Türkiye'nin askeri rolü
Türkiye ise diğer ülkelerden farklı olarak ülkede doğrudan resmi askeri varlığa sahip.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerinin Libya'daki varlığı, 27 Kasım 2019'da dönemin meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı ile ilişkili.
- 3 BİN 500 TSK ASKERİ: TSK bugüne kadar Libya'da yaklaşık 2 bin 500 askeri eğitti. Türkiye'de eğitimlerini tamamlayan personel sayısı da bin'i aşıyor. Libya ordusuna 3 bin 500 profesyonel kadro katıldı.
Ankara, bu mutabakata dayanak yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan çağrıların kendisini bağlamadığını savunuyordu.
Türkiye, Libya'daki çatışmalarda savaşmak üzere Suriye'den militanları bölgeye gönderdiğini de kabul etmişti. Fakat Suriyeli güçlerin Libya'da halen varlık gösterip göstermedikleri, ne kadarının geri çekildiği tam olarak bilinmiyor.
Uluslararası analizlere göre Libya'da dikkatler 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin üzerindeyken Ankara'ya bu konudaki uluslararası baskının artması bekleniyor.
2011 ve sonrasında Libya2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda. Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor. |
(PT)