*Fotoğraf: AA.
Libya'nın doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter, ülkede 24 Aralık'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilmesini sağlayacak şekilde askeri görevlerinden geçici olarak ayrıldığını açıkladı.
Hafter Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Libya Ulusal Ordusu olarak adlandırılan güçlerin komutasını 24 Aralık'a kadar geçici olarak devrettiğini belirtti.
Libya medyası Hafter'in askeri görevlerini devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı 24 Aralık'a kadar askıya almasını, Hafter'in seçimlerde devlet başkanlığına aday olmasının yolunun açıldığı şeklinde yorumladı.
Kazanamazsa dönebilir
Devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili ülke yasalarına göre, askeri görevlilerin aday olabilmek için seçimlerden üç ay önce görevlerini askıya almaları gerekiyor.
Ancak görevlerini bırakan adaylar seçimleri kazanamazlarsa eski görevlerine geri dönebiliyor.
Güvenoyu çekildi
Ülkede geçen yıl Ekim ayında imzalanan ateşkes ile çatışmalara son verilmiş olsa da siyasi anlaşmazlık sürüyor.
Temsilciler Meclisinin, dün yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) güvenoyunu çekme kararı vermesi de ülkede istikrarın sağlanması ve seçimlerin yapılması ile ilgili endişeleri artırdı.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Buleyhık, oylamaya katılan 113 milletvekilinden 89'unun güvenoyunu çekme yönünde oy kullandığını bildirdi.
Karara tepki gösteren Devlet Yüksek Konseyi ise oylamanın geçersiz olduğunu duyurarak, bunun 2015 yılındaki "Anayasa Bildirgesini ve Libya Siyasi Anlaşması'nı ihlal ettiğini" belirtti.
Devlet Yüksek Konseyi, seçim yasası konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Pazartesi günü yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı seçimlerinin bir yıl ertelenmesini önermişti.
2011 sonrası Libya2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda. Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor. |
(PT)