"Binlerce kişi ölecek" diyen Libya lideri Muammer Kaddafi, orduya halkı bombalama emri verdi. İsyancı subaylar tarafından eğitilen direnişçiler de karşı koymaya hazırlanıyor. Libya İnsan Hakları Birliği isyanın başladığı 15 Şubat'tan bu yana altı bin kişinin öldüğünü iddia etti.
41 yıldır Libya'yı yöneten Kaddafi geri adım atmamakta ısrarlı. 69 yaşındaki Kaddafi, isyancılara saldırı emri verdi. Kendisine bağlı askerler ve komşu ülkelerden getirttiği paralı askerler, Brega ile Ecdebiye kentlerine saldırdı.
Görgü tanıkları, Trablus'un 500 kilometre yakınındaki Ecdebiye kentinin iki savaş uçağıyla bombalandığını söyledi. Garyan ve Sabrata kentlerinin sokaklarında da çatışmalar sürüyor. Direnişçiler son olarak Brega havalimanıyla limanı da ele geçirdi.
İsyancı subaylar sivil halkı eğitiyor
İsyancılar, başkent Trablus'a sıkışıp kalan Kaddafi'ye son darbeyi vurmaya hazırlanıyor. Bingazi kentinde hazırlık yapan gönüllüler ordusu, Libya ordusundan kendi saflarına geçen subaylardan eğitim alıyor. Subaylar, yaşları 16-50 arasında değişen sivil halka temel askeri eğitim veriyor ve silah kullanmayı öğretiyor.
Libya İnsan Hakları Birliği, isyanın başladığı 15 Şubat'tan bu yana 6 bin kişinin öldüğünü iddia etti. Örgütün açıklamasına göre, Trablus'ta 3 bin, Bingazi'de 2 bin ve diğer kentlerde de bin kişi hayatını kaybetti.
"Sadece bizim petrolümüzü istiyorlar"
İsyancılara seslenen Kaddafi, "Batı bizim sadece petrolümüzü istiyor" dedi. Kaddafi dün (2 Mart) devlet televizyonunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Libya petrolünü kontrol etmek için komplo düzenlediler. Libya'yı bir kez daha kolonileştirmek istiyorlar. Son adam kalana kadar savaşacağız, müdahale olursa binlerce kişi ölecek." Kaddafi, isyandan El Kaide'yi sorumlu tutmuştu.
Merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), ülkede insanlık suçu işlenip işlenmediğine ilişkin resmi soruşturma açılabileceğini açıkladı.
NATO müdahalesi rafa mı kalktı?
ABD'nin, Libya açıklarına bir uçak gemisi ile iki savaş gemisi göndermesinin ardından Libya'ya yönelik askeri operasyon ihtimali konuşulmaya başlamıştı. Ancak NATO üyesi olan Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Rusya'nın askeri operasyona destek vermeyeceğini açıklaması bu ihtimali düşürdü.
Operasyon için kararın oybirliği ile alınmış olması gerekiyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, "NATO içinde fikir ayrılığı var" dedi. Fransa'nın askeri operasyon yerine ambargo seçeneğini desteklediği, İngiltere'nin ise askeri müdahaleye sıcak baktığı belirtiliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan, olası bir NATO müdahalesine tepki göstermişti. Geçen hafta Almanya'da, "Türk Alman Ekonomi Kongresi"ne katılan Erdoğan, "NATO Libya'ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu? NATO'nun ne işi var Libya'da? Türkiye olarak bunun karşısındayız, böyle bir şey düşünülemez" demişti.
Ancak yine de müdahale için körfezde hazırlık yapılması ve devlet başkanlarının belirsiz açıklamaları, operasyon seçeneğinin masada olduğunu gösteriyor. (AS/EÖ)