*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fransa, İtalya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın katılımcı ülkeler arasında yer aldığı Libya'da İstikrar Girişimi Konferansına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ve BM Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis de katılacak.
Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana iç savaşın sürdüğü Libya, Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü.
Ekim 2020'de taraflar arasında ateşkes imzalanmış ve bu yılın Mart ayında geçiş sürecini hazırlamak üzere kurulan birlik hükümeti göreve başlamıştı.
Seçimlerin akıbeti
BM tarafından öngörülen yol haritasına göre başkanlık ve parlamento seçimleri 24 Aralık'ta yapılması hedefleniyor.
Öte yandan başkanlık seçiminin bu tarihte yapılması buna karşın parlamento seçiminin gelecek yıla ertelenmesi de seçenekler arasında.
Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş Pazar günü yaptığı açıklamada konferansın "Libya'nın egemenliği ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi, ayrıca olumsuz dış müdahalenin engellenmesi" amacını da taşıdığını söyledi.
Paralı savaşçıların ve yabancı birliklerin varlığı Libya'da istikrarın önündeki başlıca engeller arasında görülüyor.
Birleşmiş Milletler'in açıklamalarına göre geçen yılın Aralık ayı itibarıyla Libya'da 20 bin yabancı savaşçı var.
- NOT: Paralı savaşçılar Kremlin bağlantılı özel askeri şirketi Wagner'den, Afrikalı, Suriyeli para savaşçılara ve Türk birliklerine kadar farklı savaşçıları barındırıyor.
Menguş bu birliklerin akıbetinin konferansın başlıca gündemleri arasında olduğunu belirterek yabancı güçlerin varlığının "sadece Libya değil tüm bir bölge için tehdit oluşturduğunu" söyledi.
Menguş daha önce de "Bu ay sonunda Libya'nın istikrarı konusunda yapılacak konferansta bunu başarmayı hedefliyoruz" açıklamasını yapmıştı.
2011 sonrası Libya2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda. Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor. |
(PT)