*Fotoğraf: Libya konferansı basın havuzu.
Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya ile Birleşmiş Milletler (BM) ev sahipliğinde düzenlenen ikinci uluslararası Libya konferansı başladı.
Türkiye, Rusya, ABD, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) katılımıyla gerçekleşen toplantıda Libya geçiş hükümeti yetkilileri ve Libya sorununa müdahil ülke dışişleri bakanları bulunuyor.
İlki 2020 Ocak ayında yapılan Libya konferansındaki gibi bu konferansta da masada olacak konular paralı savaşçıların ülkeden çekilmesi, yabancı askerler, yabancı güçlerin ülkedeki silah sevkiyatına son vermesi bulunuyor.
Siyasi çözüm takvimi daha net
Bu konferansın farkı, 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimler sebebiyle siyasi çözüm takviminin biraz daha net olması.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Deutsche Welle'nin haberine göre konferans öncesinde yaptığı açıklamada Libya'daki tüm yabancı askerlere çekilme çağrısında bulundu.
Maas, ülkede istikrarın sağlanabilmesi için "planlandığı gibi seçimlerin yapılmasının ve yabancı askerler ve paralı savaşçıların gerçekten Libya'dan çekilmesinin" önemine vurgu yaptı.
Ülkede 20 bin yabancı paralı asker var
Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkede geçen yılın Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 20 bin yabancı paralı asker vardı.
Ekim ayında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla tanınan üç aylık mühlete ve art arda yapılan çağrılara rağmen yabancı savaşçı sayısında önemli bir azalma olmadığı kaydedildi.
Rusya'nın Wagner güçleri de bölgede
Yabancı savaşçıların büyük bölümünü Sudan ve Çad'dan gelen paralı askerler oluşturuyor. Rusya kökenli Wagner güçleri de bölgede etkin. Ancak Moskova yönetimi bu paralı askerlerle bir bağlantısı olduğuna dair suçlamaları reddediyor.
Türkiye'nin askeri rolü ne durumda?
Türkiye ise diğer ülkelerden farklı olarak ülkede doğrudan resmi askeri varlığa sahip.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerinin Libya'daki varlığı, 27 Kasım 2019'da dönemin meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı ile ilişkili.
- 3 BİN 500 TSK ASKERİ: TSK bugüne kadar Libya'da yaklaşık 2 bin 500 askeri eğitti. Türkiye'de eğitimlerini tamamlayan personel sayısı da bin'i aşıyor. Libya ordusuna 3 bin 500 profesyonel kadro katıldı.
Ankara, bu mutabakata dayanak yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan çağrıların kendisini bağlamadığını savunuyor.
Türkiye, Libya'daki çatışmalarda savaşmak üzere Suriye'den militanları bölgeye gönderdiğini de kabul etmişti. Fakat Suriyeli güçlerin Libya'da halen varlık gösterip göstermedikleri, ne kadarının geri çekildiği tam olarak bilinmiyor.
Uluslararası analizlere göre Libya'da dikkatler 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin üzerindeyken Ankara'ya bu konudaki uluslararası baskının artması bekleniyor.
2011 ve sonrasında Libya2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda. Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor. |
(PT)