Günlerce süren müzakerelerin ardından, Türkiye'nin Libya'daki rolü kesinleşmeye başlıyor. Askeri operasyonlara katılmama kararı alan hükümet, harekatın silah ambargosu ve insani yardım boyutunda görev alacak.
Kuzey Atlantik Paktı (NATO) sözcüleri, şu ana dek toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katıldığı harekata, Türkiye'nin dört fırkateyn, bir denizaltı ve bir yedek gemiyle eşlik edeceğini açıkladı.
Associated Press (AP) haber ajansının haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünün NATO'nun İtalya'nın Napoli şehrindeki operasyonel merkezinden yürütüleceğini söyledi.
Operasyonda, Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD de birer firkateyn verecek.
Tezkere yarın Genel Kurul'a geliyor
ntvmsnbc'nin haberine göre, NATO sözcüsü Oana Lungescu, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun rolü konusunda üye ülkeler arasında müzakerelerin "olumlu bir ruhla" sürdüğünü söyledi.
Lungescu, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını uygulamak konusunda, NATO askeri kanadı tarafından hazırlanan planları eyleme geçirmek için müttefiklerle müzakereler sürüyor. Planın hayata geçirilmesi için 28 üyenin oy birliği gerekiyor" diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da NATO deniz gücünde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) de görev almasını öngören tezkerenin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesinin planlandığını açıkladı.
1 Mart tezkeresi kriz çıkarmıştı
23 Şubat 2003'te Meclis'e sunulan ve Türkiye'nin Irak işgalindeki rolünü belirleyecek olan tezkere 1 Mart'ta reddedilmişti.
Tam adı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi" olan belgenin reddi, ABD ile Türkiye'nin arasını açmıştı.
Tezkerenin reddiyle, ABD'nin Irak savaşında Türkiye'den fiilen yararlanamayacağı da açıklığa kavuşmuştu. (AS/EÖ)